Ügyfélszolgálat

Életmód

Tények a vízállósággal kapcsolatban

Az inzulinpumpa társ a mindennapi életben, elkerülhetetlen, hogy időnként ütések érjék, vagy itt-ott behorpadjon egy kicsit. Jóllehet, minden gyártó rengeteg próbának veti alá a készülékeket, lehetetlen tökéletes bizonyossággal megakadályozni a repedések keletkezését, amint a pumpa kikerül a dobozából és mindennapi használatba kerül.

Hiszünk abban, hogy gyártóként komoly felelősség hárul ránk, ezért igyekszünk megfelelően alapos tájékoztatást adni vásárlóinknak a pumpa mindennapi használatával kapcsolatban.

Úszhatok, zuhanyozhatok vagy fürödhetek az inzulinpumpával?

MiniMed® Veo inzulinpumpa

A MiniMed® Veo inzulinpumpa cseppálló, ezért a MiniMed® Veo címkézésén nem tüntetjük fel a vízálló/vízhatlan jelölést.

ódszert kell használnia az inzulinadáshoz, pl. gyorsan ható inzulin injekciózását vagy a pumpa visszacsatlakozását bólusok beadásához (további tájékoztatást az ideiglenes leválasztásra vonatkozó irányelvekben talál). Újracsatlakozáskor ellenőrizze a vércukorszintjét.

Készülékünk vízállósági besorolása IXP7, 30 percre 1 méter mélyen vízbe meríthető.

MiniMed® 640G inzulinpumpa

MiniMed® 640G inzulinpumpája megfelelően összeszerelve, behelyezett tartállyal és csővezetékkel vízálló legfeljebb 3,6 méter mély vízbe merítve legfeljebb 24 órán át (vízállósági besorolása IPX8).

Mivel a pumpa vízálló, valószínűtlen, hogy a fröccsenő víz vagy a vízbe merítés kárt okozna benne. Ennek ellenére a pumpát alaposan át kell vizsgálni - repedéseket keresve - mielőtt a pumpát vízbe vinné, különösen akkor, ha a pumpa leesett vagy gyaníthatóan megsérült. A megrepedt pumpa nem vízálló.

Ha úgy véli, hogy víz került a pumpába vagy a készülék bármilyen más meghibásodását észlelte, akkor ellenőrizze a vércukorszintjét és szükség szerint, orvosának utasításai szerint kezelje. További segítségért forduljon a Medtronic-hoz. Mindig forduljon orvosához, ha vércukorszintje túlságosan magas vagy alacsony, vagy ha kérdése merült fel kezelésével kapcsolatban.

MiniLink távadó

A szenzorhoz csatlakoztatott és a testre helyezett MiniLink, távadó vízálló, és teljes mértékben vízbe meríthető. Ennek ellenére nem javasoljuk, hogy a MiniLink távadót nagyon meleg vízbe (például forró fürdőbe) vigye. A távadó, 2,4 m mélységig, 30 percen át vízálló.

Ha leválasztott inzulinpumpája és távadója 40 percnél hosszabb időn át hatótávon kívül esnek egymástól (2 méternél nagyobb távolság választja el őket), akkor csak az utolsó 40 perc visszatöltése lehetséges. A jelentésekben "adatvesztés" jelentkezik, ahol az adott időtartam alatt nem érkeztek adatok.

Guardian2 Link távadó

A szenzorhoz csatlakoztatott és testen viselt Guardian2 Link távadó vízálló és teljesen vízbe meríthető, ennek ellenére nem javasoljuk, hogy nagyon meleg vízbe (például forró fürdőbe) merítse. A távadó, 2,4 m mélységig, 30 percen át vízálló.
 

UTAZÁSI ELLENŐRZŐLISTA/ÖTLETEK ÉS TANÁCSOK

MiniMed® Veo™ inzulinpumpa

Az inzulinpumpa repülőgépen is a megszokott módon használható. Mielőtt Európai Unión kívüli országba utazna, ellenőrizze, hogy a pumpa által használt rádiófrekvenciás (RF) jelek megfelelnek-e a célországban érvényes előírásoknak.

Ha a pumpa folyamatos glükózmonitorozás (CGM) funkcióját használja, a nemzetközi szabványok és az U.S. Federal Communications Commission (FCC) előírásai szerint légi közlekedésben nem használhat rádiófrekvenciás jeleket sugárzó készüléket. Ezért le kell választani a MiniLink le nem választja a glükóz szenzorról. Ha repülés közben ellenőriznie kell a vércukorszintjét, akkor ezt manuálisan kell elvégezni a vércukormérő segítségével.

MiniMed® 640G inzulinpumpa

Az inzulinpumpa repülőgépen is a megszokott módon használható. Mielőtt Európai Unión kívüli országa utazna, ellenőrizze, hogy a pumpa által használt rádiófrekvenciás (RF) jelek megfelelnek-e a célországban érvényes előírásoknak.

Ha a pumpa CGM funkcióját használja, a nemzetközi szabványok és az U.S. Federal Communications Commission (FCC) előírásai szerint légi közlekedésben nem használhat rádiófrekvenciás jeleket sugárzó készüléket. Ezért le kell választani a Guardian 2 Link távadót a glükóz szenzorról. Felhívjuk figyelmét, hogy nem elég kikapcsolni a CGM funkciót, mivel a Guardian 2 Link távadó addig sugározza az RF jeleket, amíg le nem választja a glükóz szenzorról. Ha repülés közben ellenőriznie kell a vércukorszintjét, akkor ezt manuálisan kell elvégezni vércukormérője segítségével.

Okozhat az inzulinpumpám elektromágneses zavart a repülőtereken, a számítógépeken, mobiltelefonokon vagy adatrögzítő eszközökön?

Az inzulinpumpát nem szabad erős mágneses mező, például MR-berendezések közelében használni. Kiterjedt vizsgálatokkal igazolták, hogy a mágnesezett készülékek, például a repülőtéri fémdetektorok, elektronikus áruvédelmi rendszerek és mobiltelefonok nem befolyásolják az inzulinpumpa működését.;

Jóllehet, a mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és más vezeték nélküli nagyfrekvenciás eszközök zavarhatják a glükózmonitor/távadó és az inzulinpumpa közötti adatátvitelt, ez a zavar azonban nem okoz hibás adatokat és nem károsítja a pumpát vagy a mérőeszközt. A kommunikáció helyreállítható a vezeték nélküli eszközök eltávolításával vagy kikapcsolásával.

A pumpát nem viheti át röntgensugarat használó gépeken, melyekkel a csomagokat világítják át, vagy teljes testszkennelést végeznek. Ha azt választja, hogy áthalad a teljes testszkenneren, akkor az átvilágítás előtt válassza le az infúziós szereléket, és távolítsa el az inzulinpumpát, illetve a CGM rendszert (a szenzort és a távadót). Ha nem szeretné eltávolítani az eszközöket, akkor alternatív átvilágítási módszert kell kérnie, ahol nem alkalmaznak röntgensugarat. Az inzulinpumpa, az infúziós szerelék, a tartály és a CGM rendszer képes elviselni a repülőterek fémdetektorainak és a biztonsági ellenőrzőpontokon használt keresőeszközök sugárzását.

 

Utazás a pumpával

A pumpa segítségével utazások alatt is könnyebben érhet el megfelelő glükózkontrollt. Beállíthatja a bólusokat a szokatlan időben elfogyasztott, a szokottnál nagyobb vagy kisebb étkezésekhez, illetve azokhoz az ételekhez, amelyeket szeretne kényelmesen elfogyasztani.

Ezen felül beállíthatja a pumpáját a megszokottól eltérő tevékenységekhez, például a késői lefekvésekhez.

Az utazási előkészületeket, valamint azt, hogy mit kell magával vinnie az utazási cél és az ott tartózkodás időtartama határozza meg. Egy rövid belföldi utazásra és vakációra máshogy kell készülni, mint egy másik időzónába tartó, kimerítő repülőútra

Utazáskor a következőket vigye magával:

 • Tartalék elemek a pumpához
 • Inzulin (és megfelelő tárolótartály)
 • Fogyóeszközök a pumpához
 • Inzulintoll vagy fecskendők
 • Keton tesztcsíkok
 • Glukagon sürgősségi készlet
 • Vércukormérő berendezés
 • Szénhidrátok a hipoglikémia kezelésére, könnyen szállítható kiegészítő élelmiszerek (pl. energiaszeletek)

Fontolja meg az alábbiakat is:

 • Vigye magával orvosi azonosítókártyáját, amelyen fel van tüntetve, hogy Ön cukorbeteg és inzulinpumpa kezelést kap
 • Ügyeljen arra, hogy magával vigye kezelőorvosa és az egészségügyi ellátócsapat, valamint a helyi cukorbeteg-ellátó szolgáltatók elérhetőségi adatait
 • Tanácsos lehet a hasmenés és hányás kezelésére alkalmazott gyógyszereit is elvinni magával
 • Ne felejtse otthon a pumpa használati utasítását és a pumpabeállításai listáját
 • Ha a külföldre utazik, akkor célszerű az adott ország nyelvén leírt mondatokat is vinnie. Pl.: “Cukorbeteg vagyok, kérem, adjon valamilyen cukortartalmú ételt”.
 • Ellenőrizze, hogy a célországba milyen felszereléseket kell magával vinnie.


Ha repülőútra indul, kézipoggyászában mindig vigye magával gyógyszereit, nassolnivalót, a pumpához tartozó felszereléseket, valamint orvosi igazolását. Ez azért különösen fontos, mert poggyásza elveszhet, vagy a kiadása váratlan késedelmet szenvedhet. A leadott poggyászokban tárolt inzulin extrém (gyakran fagypont alatti) hőmérsékletnek lehet kitéve.

Aranyszabályként azt javasoljuk, hogy a biztonság kedvéért kétszer annyi felszerelést csomagoljon, mint amennyire véleménye szerint rendes esetben szüksége lehet.

Előfordulhat, hogy a pumpatartozékokat egy másik országban jóval drágábban vásárolhatja meg, és az is lehet, hogy bizonyos felszerelések nem kaphatók minden országban, ezért először tájékozódjon nálunk (a segélyvonalon), így nem érheti váratlan meglepetés.
 

Időzónák és többszörös bázisütemek

Az időzónákat átlépve nincs 'bevett receptkönyv' a bázisütemek beállításához. Ha utazást tervez, kérjen tanácsot a cukorbetegségét ellátó csapattól, vitassák meg az útitervet és azokat a változtatásokat, melyeket esetleg el kell végeznie.

Ne felejtse el mindig magával vinni a bázisütemek és a többi pumpabeállítás listáját.

Utazás közben bármikor beállíthatja az új időzónának megfelelő időt - az emberek többsége ezt megérkezés után teszi meg. Nagyon fontos, hogy a célországnak megfelelő időt beállítsa, hiszen a bázisbeállítások lényegesen különbözhetnek a nappali és az esti órákban. Ha nem módosítja az időt, akkor napközben túl sok, éjszaka pedig nem elegendő mennyiségű inzulint kaphat. Ez veszélyes lehet.

Ne feledje visszaállítani az óráját, amikor visszatér az eredeti időzónába.

Biztonsági tanácsok

Hosszú repülőút során jót tesz, ha feláll és sétál egyet, illetve bőségesen iszik vizet – az segít megelőzni a véralvadási problémákat, melyet egészséges és cukorbetegséggel élő emberek egyaránt tapasztalhatnak.

A stressz, az étkezésben és testmozgásban beállt változások túlságosan magas vagy alacsony vércukorszintet eredményezhetnek, ezért gyakrabban kell ellenőriznie glükózértékeit.

Utazás az Egyesült Államokban

 • Az Egyesült Államokban az orvosi igazolás már nem elegendő annak igazolására, hogy Önnek egészségügyi állapota miatt fecskendőket kell magánál tartani. Ahhoz, hogy a repülőgép fedélzetére fecskendőket vagy egyéb inzulinadagoló eszközöket vihessen magával, olyan inzulinampullát kell bemutatnia, amelyen egy hivatalos, gyógyszertári, előre nyomtatott címke egyértelműen azonosítja a gyógyszert. Ez alól nem fogadnak el kivételt. Ha az orvosi vény az inzulindoboz külső oldalán van elhelyezve, akkor azt is magával viheti a fedélzetre.
 • Az Egyesült Államokban még a belföldi járatokra is 2 óra a bejelentkezési idő, ami elegendő ahhoz, hogy az összes biztonsági ellenőrzést elvégezzék.
 • Az Egyesült Államokban értesíteni kell a biztonsági személyzetet, hogy Ön cukorbeteg és pumpát visel, illetve hogy magával hozta a pumpához tartozó felszerelést.

Zavarhatják az MR- vagy röntgenberendezések a rendszert?

Az MR-vizsgálat rendkívül erős mágneses mezőt és rádiófrekvenciás hullámokat használ a szervek és a test belső szerkezetéről készített képekhez. Az erős mágneses mező károsíthatja a pumpát és akár le is ránthatja a testéről. Az infúziós szerelék kanülje, amely nem tartalmaz fémet, a testén maradhat és nem okozhat problémát (Mio&trade, Quick-set és Silhouette).

Mielőtt MR-, röntgen- vagy CT-vizsgálaton, diatermiás vagy más típusú, besugárzással végzett kezelésen venne részt, átmenetileg válassza le a pumpát, a távadót és a glükóz szenzort, mielőtt belépne abba a terembe, ahol a kezelést/vizsgálatot végzik.

Ha kérdése merül fel azzal kapcsolatban, hogy egy adott vizsgálat befolyásolja-e a pumpa működését, hívja fel a helyi segélyvonalat.

KEZELÉS BETEGSÉG ALATT

Amikor Ön beteg...

Amikor beteg, akkor nehéz a cukorbetegség kezelésével is foglalkozni, mégis muszáj erre is figyelni. Ha túlságosan rosszul érzi magát ahhoz, hogy megfelelő gondossággal menedzselje cukorbetegségét, akkor kérje egy barát vagy családtag segítségét. Ha nincs kitől segítséget kérni, akkor kérje az ellátó csapat közreműködését.

Betegségek és fertőzések során a cukorbetegség kezeléséhez gyakran mérjen vércukorszintet és ellenőrizze a vizelet ketontartalmát. A betegség és a fertőzés további stresszt jelent a szervezet számára, és gyakran megemeli a vércukorszintet. Az inzulinpumpa lehetővé teszi a beállítások gyors és egyszerű elvégzését, betegségének vagy fertőzésének megfelelően. Akkor is szüksége van inzulinra, ha nem képes enni. A vércukorszintmérés eredményétől függ, hogy a bázisinzulin fedezi-e az inzulinszükségletét, vagy gyakori korrekciós bólusokkal, megnövelt bázisütemmel (vagy mindkettővel) növelni kell-e az inzulinbevitelt.

Teendők betegség esetén

 • Kétóránként, a nap 24 órájában ellenőrizze vércukorszintjét és vizelete ketontartalmát.
 • Minden vizeletürítéskor ellenőrizze a vizelet ketontartalmát.
 • Pontosan jegyezze fel a vércukorértékeket, a ketonszintet, a szedett gyógyszereket, a lázat és bármilyen más tünetet.
 • Több inzulint adjon be magának, ha vércukorszintje 14 mmol/l vagy magasabb, illetve akkor, ha a ketonszint közepes vagy magas.
 • Ne feledje, hogy több inzulinra és folyadékra van szükség, ha a vizeletben ketonok vannak jelen, még akkor is, ha a vércukor a céltartományban van.

   

Betegség esetén szükséges felszerelések

Az alábbiakból mindig tartson otthon, és vigye őket magával utazáskor is:-

 • Cukortartalmú folyadék (limonádé, cola vagy hasonló, szénsavas üdítőital, gyümölcslé, stb.) szilárd étel helyett-
 • Cukormentes folyadékok (diabetikus italok, leves, víz) folyadékveszteség pótlására-
 • Lázmérő-
 • Gyógyszerek láz, köhögés, hányinger és hányás esetére-
 • Tartalék vércukor- és ketontesztcsíkok-
 • Glukagon sürgősségi készlet súlyos hipoglikémia esetére.

NYÁRI IDŐSZÁMÍTÁS

Pumpa beprogramozása a nyári időszámításra

Nyári időszámítás emlékeztetője

Készüléke nem frissíti automatikusan az időt a nyári időszámítás szerint, ezért manuálisan kell átállítania az órát. Az átállítás egyszerűen és gyorsan elvégezhető.

Útmutatásért kattintson alább készüléke típusára.

A fenti dokumentumok Adobe Reader programmal nyithatók meg vagy nyomtathatók ki.

Arról se feledkezzen meg, hogy a számítógép és a készülék óráját szinkronizálni kell, így biztosítható az adatok pontossága, ha Medtronic CareLink™ Personal szoftver segítségével tölti fel a pumpa adatait. A Windows rendszerrel működő számítógépek időbeállítását lásd:

Az átmeneti leválasztásra vonatkozó irányelvek

Akár a tengerpartra készül, vagy 'pumpamentes szabadságot’, venne ki, sokkal egyszerűbb lesz az ideiglenes visszatérés az injekciózáshoz, ha előzetesen készít egy tervet. Az alábbi irányelvek segítenek Önnek és orvosának a megfelelő terv kidolgozásában.

Megjegyzés: Az irányelvek azt feltételezik, hogy továbbra is a pumpájához kapott inzulint (leggyakrabban gyorsan ható Humalog® vagy NovoRapid®) inzulin) fogja használni, melyet azonban injekciók formájában ad be magának.

Ha kérdései vannak azzal kapcsolatban, hogy miként végezze az ellátását míg pumpája nincs csatlakoztatva, akkor forduljon orvosához. A Medtronic Diabetes inzulinpumpájának használatával kapcsolatos kérdéseivel forduljon a Medtronic Diabetes-hez.

A Humalog az Eli Lilly and Company bejegyzett védjegye.
A NovoRapid a Novo Nordisk A/S bejegyzett védjegye.

Legfeljebb 1 óráig

 • Mérés: Leválasztás előtt ellenőrizze vércukor (VC) értékeit
 • Bázisinzulin: Injekció nem szükséges
 • Testmozgás: Ellenőrizze a VC értékeket testmozgás előtt, közben és után; megerőltető edzés után 24 órán át szigorúan ellenőrizze azokat. Ennek megfelelően csökkentse a dózis(oka)t - bázis és bólus
 • Bólusinzulin: A szénhidrátok lefedéséhez az inzulin-szénhidrát arány és a VC alapján adjon magának injekciókat (vagy újracsatlakozás/bólus). A magas VC korrekciójához az alábbi képlet szerint adjon be magának injekció(ka)t (vagy újracsatlakozás/bólus). Ha VC >13 mmol/l, ellenőrizze a ketonokat

Legfeljebb 4 óráig

 • Mérés: A leválasztás előtt monitorozza a VC értékeit, ezt étkezés előtt tegye, valamint a 3. és 4. órában
 • Bázisinzulin: Adja be a kihagyott bázisadagnak megfelelő injekciót
 • Testmozgás: Ellenőrizze a VC értékeket testmozgás előtt, közben és után; megerőltető edzés után 24 órán át szigorúan ellenőrizze azokat. Ennek megfelelően csökkentse a dózis(oka)t - bázis és bólus
 • Bólusinzulin: A szénhidrátok lefedéséhez az inzulin-szénhidrát arány és a VC alapján adjon magának injekciókat (vagy újracsatlakozás/bólus). A magas VC korrekciójához az alábbi képlet szerint adjon be magának injekció(ka)t (vagy újracsatlakozás/bólus). Ha a VC nagyobb, mint 13 mmol/l, ellenőrizze a ketonértékeket

Éjszaka

 • Mérés: Ellenőrizze VC értékeket elalvás előtt, és mérjen 3-4 óránként
 • Bázisinzulin: 4 óránként adja be a kihagyott bázisadagnak megfelelő injekciót
 • Testmozgás: Ellenőrizze a VC értékeket testmozgás előtt, közben és után; megerőltető edzés után 24 órán át szigorúan ellenőrizze azokat. Ennek megfelelően csökkentse a dózis(oka)t - bázis és bólus
 • Bólusinzulin: A szénhidrátok lefedéséhez az inzulin-szénhidrát arány és a VC alapján adjon magának injekciókat (vagy újracsatlakozás/bólus). A magas VC korrekciójához az alábbi képlet szerint adjon be magának injekció(ka)t (vagy újracsatlakozás/bólus). Ha a VC nagyobb, mint 13 mmol/l, ellenőrizze a ketonértékeket

Legfeljebb 24 óráig

 • Méréés: Ellenőrizze a VC értékeket étkezések előtt, 3-4 óránként és elalvás előtt
 • Bázisinzulin: 4 óránként adja be a kihagyott bázisadagnak megfelelő injekciót
 • Testmozgás: Ellenőrizze a VC értékeket testmozgás előtt, közben és után; megerőltető edzés után 24 órán át szigorúan ellenőrizze azokat. Ennek megfelelően csökkentse a dózis(oka)t - bázis és bólus
 • Bólusinzulin: A szénhidrátok lefedéséhez az inzulin-szénhidrát arány és a VC alapján adjon magának injekciókat (vagy újracsatlakozás/bólus). A magas VC korrekciójához az alábbi képlet szerint adjon be magának injekció(ka)t (vagy újracsatlakozás/bólus). Ha a VC nagyobb, mint 13 mmol/l, ellenőrizze a ketonértékeket

Több mint 1 nap

 • Mérés: Az optimális kontrollhoz gyakori VC monitorozás javasolt
 • Bázisinzulin: Kényelme érdekében orvosa hosszabb hatástartamú inzulint is felírhat a gyorsan ható inzulin helyett
 • Testmozgás: Ellenőrizze a VC értékeket testmozgás előtt, közben és után; megerőltető edzés után 24 órán át szigorúan ellenőrizze azokat. Ennek megfelelően csökkentse a dózis(oka)t - bázis és bólus
 • Bólusinzulin: A szénhidrátok lefedéséhez az inzulin-szénhidrát arány és a VC alapján adjon magának injekciókat (vagy újracsatlakozás/bólus). A magas VC korrekciójához az alábbi képlet szerint adjon be magának injekció(ka)t (vagy újracsatlakozás/bólus). Ha a VC nagyobb, mint 13 mmol/l, ellenőrizze a ketonértékeket

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB