Ügyfélszolgálat

Beszúrási terület kezelése

Beszúrási helyek váltogatása

Az infúzió és a szenzor beszúrási helyét minden alkalommal meg kell változtatni, amikor az infúziós szereléket vagy a glükóz szenzort cseréli. Ez segít egészségesen tartani a szöveteket és időt hagy arra, hogy az előző bevezetési hely teljesen begyógyuljon az újabb használat előtt.

Ch2-3 naponta cserélje

Cserélje szerelékét A fertőzések megelőzése érdekében 2-3 naponta cserélje az infúziós szereléket.*
Cserélje tartályát Az inzulin gyártójának utasításai szerint cserélje a tartályt.

ÖTLET: Csak 3 napi szükségletének megfelelő - vagy kezelőorvosa által előírt - mennyiségű inzulint töltsön a tartályba.
Váltogassa a bevezetési helyeket Az infúziós szerelék és a tartály cseréjekor mindig váltson bevezetési helyet.

Ne feledje, hogy ha mindig ugyanazon a területren adja be az inzulint, akkor egy idő után nehezebb lesz kontrollálni a vércukorszintjét.
Ellenőrizze vércukor (VC) értékeit Az infúziós szerelék cseréje után 2-3 órával ellenőrizze VC értékét. Csakis így ellenőrizheti biztosan, hogy az infúziós szereléket megfelelően helyezte be, és szervezete megkapja az inzulint.

 

HIVATKOZÁSOK

 • * Thethi TK, Rao A, Kawji H, et al. Consequences of delayed pump infusion line change in patients with type 1 diabetes mellitus treated with continuous subcutaneus insulin infusion. Journal of Diabetes and Its Complications. March 2010 (Vol. 24, Issue 2, Pages 73-78).

A legjobb hely kiválasztása az infúziós szerelék bevezetéséhez

Az alábbi ábra árnyalással mutatja azokat a testtájakat, melyek a leginkább alkalmasak a bevezetésre. Kérje meg kezelőorvosát, hogy segítsen meghatározni az Önnek legalkalmasabb helyeket.

infúziós szerelék bevezetési helyei

Irányelvek az infúziós szerelék bevezetési helyéhez

Az infúziós szereléket ne szúrja be az alábbi területeken:

 • a köldökhöz 5,0 centiméternél közelebb
 • testének természetes hajlataiba
 • ahol a ruha irritációt okozhat (például deréktájon)
 • ahol hegesedés, megkeményedett szövet vagy striák vannak a bőrön

Az infúziós helyek legyenek legalább:

 • 5,0 cm-re a szenzor bevezetési helyétől
 • 5,0 cm-re a köldökétől
 • 7,5 cm-re az előző helytől

Váltogatási irányelv

Az alábbi ábrák segítenek abban, hogy a bevezetési helyek váltogatását előregondoltan végezze. A legjobb eredmény elérése érdekében mindkét módszert használja, és váltogassa ezeket.

"Óra" váltogatás

Óra járása szerinti váltogatás

Képzeljen el egy órát a köldöke köré rajzolva. A helyek változtatását „12 óránál” kezdje

"M" vagy "W" forgatás

Infúziós szerelék M vagy W forgatása

Képzeljen el egy „M” vagy egy „W” betűt a köldöke bármelyik oldalán. Kezdje az egyik betű végén, folytassa végig a betűn, a metszőpontoknál fordulva.

Felragasztási módszerek - általános javaslatok az infúziós szerelékekhez és szenzorokhoz

 • Borotválja simára a bőrfelületet.
 • Próbálja meg eltávolítani az elhalt hámsejteket bőrradírral, kefével vagy beszappanozott mosdókesztyűvel, mossa le vízzel, majd törölje át alkoholos kendővel.
 • A ragasztó tapasz használata előtt feszítse meg a bőrét.
 • Miután felhelyezte a ragasztó tapaszt, ujjaival simítsa le a tapasz széleit, hogy szorosan tapadjon a bőrére.
 • Ne helyezze az infúziót vagy a szenzort deréktájékra, ahol ledörzsölheti vagy meglazíthatja a ragasztó tapaszt.
 • Kerülje a testápolók használatát azokon a helyeken, ahová a tapaszt szeretné helyezni, mivel ezzel rontaná a tapadást.

Infúziós szerelékek

Megfontolások

 1. Lehetőség szerint zuhanyozás idejére tervezze a cserét, mivel így a bevezetési helyet alaposan meg tudja tisztítani. Zuhanyzás előtt távolítsa el a régi infúziós szereléket. Ha a bőre ragacsosnak tűnik, a régi ragasztót oldószerrel távolíthatja el. Zuhanyzás közben szappannal mossa le a bevezetési helyet.
 2. Ha a bevezetési hely váltása nem esik a zuhanyozás idejére, akkor szappannal mosson alaposan kezet, illetve mossa le azt a helyet, ahová az új infúziós szereléket szeretné bevezetni.
 3. Fertőtlenítse bőrét izopropil-alkohollal vagy alkoholos kendővel..
 4. Mielőtt az infúziós szereléket vagy a ragasztót használná, hagyja hogy bőre teljesen megszáradjon.
 5. Alkoholos kendővel tisztítson meg egy nagyobb területet a bevezetési hely körül, és hagyja, hogy egy kissé ragadós legyen.
 6. Az infúziós szereléken a lehető legkevesebb alkalommal érintse meg a ragasztót, hogy ne kerüljön rá zsiradék a bőréről.
 7. Kezelőorvosa utasításai szerint vezesse be az infúziós szereléket, vagy tekintse meg az infúziós szerelék tájékoztató videóját..
 8. Azokon a napokon, amikor tudja, hogy nagyon aktív napja lesz, izzadni fog vagy úszni megy, fedje le a bevezetési helyet egy második ragasztószalaggal is.
 9. Megpróbálkozhat azzal is, hogy további ragasztószalagokat használ a sarkoknál, hogy ne váljon le az alsó ragasztó, és így nem húzza ki a bevezetett infúziós szereléket.
 10. Rendszeresen ellenőrizze, hogy a csővezeték nem feszül a bevezetési helyen, és így nem húzza meg a ragasztót.
 11. Ha bármilyen problémája adódik a ragasztóval, próbálkozzon egy másik helyen.

"Nyitott" szendvics módszer

Fontos

Info A szendvics módszert kizárólag infúziós szerelékek esetén használja. A szendvics módszert NE használja szenzorok esetében, mivel a szenzorelektróda érzékeny és könnyen megsérülhet, ha nem az alkohollal kezelt száraz bőrön, hanem bármi más felületen vezeti át.
 1. Készítse elő a bőrfelületet és hagyja megszáradni.
 2. Helyezzen tiszta sebtapaszt a bőrére.
 3. Vezesse be az infúziós szereléket a tiszta sebtapaszon át (kövesse az infúziós szerelék bevezetésére vonatkozó útmutatót). Az infúziós szerelék ragasztós fele a tiszta sebtapaszhoz fog ragadni, és nem közvetlenül a bőrére.

 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB