Ügyfélszolgálat

Inzulinpumpák

Ügyfélszolgálati csapatunk az ügyfelek megkereséseit fogadja és kezeli, ezek alapján összeállítottak egy válaszsort a gyakran ismételt kérdésekre (GY.I.K.)

ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTÉS

Mekkora egy inzulinpumpa?

MiniMed 640G inzulinpumpa 3,0 ml
Hozzávetőleges méretei: 5,3 (szélesség) x 9,6 (hosszúság) x 2,5 (mélység) cm.

MiniMed® Veo 5 sorozat (554)
Körülbelül mobiltelefon méretű, mindössze 5,1 x 7,6 x 2 cm-es.

MiniMed® Veo sorozat (754).
Méretei: 5,1 x 9,1 x 2 cm.

Mennyi az inzulinpumpa súlya?

MiniMed® 640G inzulinpumpa 3,0 ml
Mindössze 102 gramm, az elemmel együtt.

MiniMed® Veo 5 sorozatú inzulinpumpa
Mindössze 95 gramm, az elemmel együtt.

MiniMed® Veo 7 sorozatú inzulinpumpa
Mindössze 102 gramm, az elemmel együtt.

HASZNÁLAT

Milyen típusú elem használata javasolt?

MiniMed® 640G inzulinpumpa
 • Egy darab AA (1,5 V) elemmel működik.
 • A legjobb hatásfok egy új AA lítium elemmel érhető el.
 • A pumpa AA alkáli elemmel vagy teljesen feltöltött AA NiMH nikkel-fémhibrid újratölthető akkumulátorral is működik.
 • Ne használjon szén-cink elemet a pumpában.
 • Típustól függően az elem átlagos élettartama 7 - 14 nap.
 • Az elem élettartamát csökkentő funkciók:
  • háttérvilágítás használata
  • nagy fényerő beállítása
  • rezgéssel történő riasztás
  • távirányítás és mérőeszköz
  • nagy bázisütemek –  “túl sok” gombnyomás, bólusadás és visszatekerés
  • szenzorjel gyakori elvesztése/szenzorjel nem észlelhető értesítés (szenzorfunkció)

 

MiniMed® Veo inzulinpumpa
 • Egy darab AAA alkáli elemmel működik
 • Az Energizer elemek nagyon kiszámítható időtartamot biztosítanak az “alacsony töltöttségy” riasztás és a rendszer áramellátásának megszűnése ( “nincs tápellátás” állapot) között. Ez segít abban, hogy az elem alacsony töltöttségi szintjéről a rendszer megfelelő riasztást tudjon küldeni.
 • Más elemmárkák és típusok eltérő eredményt hozhatnak.
 • Az elem élettartama általában 7-10 nap.
 • Az elem élettartamát csökkentő funkciók: -
  • háttérvilágítás használata
  • rezgéssel történő riasztás
  • távirányítás és mérőeszköz
  • nagy bázisütemek – “túl sok” gombnyomás, bólusadás és feltöltés
  • szenzorjel gyakori elvesztése/ gyenge szenzorjel értesítések (szenzorfunkció)

 

ALACSONY CUKORSZINT ÉS PREDIKTÍV FELFÜGGESZTÉS FUNKCIÓ

Mit jelent az alacsony cukorszint felfüggesztési funkció a MiniMed® 640G és a MiniMed® Veo™ inzulinpumpán?

Az alacsony cukorszint felfüggesztési funkció a folyamatos glükózmonitorozás (CGM) részeként segíthet azoknak, akik rettegnek a hipoglikémiától vagy attól, hogy nem érzékelik azt. Ha bekapcsolja ezt a funkciót, a pumpa automatikusan felfüggeszti az inzulin adagolását 2 órára, amint a glükózszint eléri az előre beállított küszöbértéket, majd - beavatkozás nélkül - visszaállítja a bázisinzulin adagolását a beállított ütemre. Az inzulin felfüggesztése közben minden más funkció tovább üzemel.

Mi a teendő, ha az alacsony cukorszint kiváltja a felfüggesztési funkciót a MiniMed® 640G és a MiniMed® Veo™ inzulinpumpán?

Ha NEM REAGÁL a riasztásra, akkor a pumpa felfüggeszti az inzulinadagolást, a készülék szirénázó hangjelzést ad és a kijelzőn megjelenik a “Cukorbeteg vagyok, hívjon sürgősségi ellátást” üzenet. A pumpa 2 órára felfüggeszti az inzulin adagolását. 2 óra elteltével a pumpa visszaállítja a bázisinzulin adagolását. Ha a vércukorszint (VC) 4 órával a bázisinzulin visszaállítását követően is alacsony, az inzulinadás újra fel lesz függesztve.


Ha REAGÁL a riasztásra, akkor választhat, hogy felfüggeszti vagy visszaállítja a bázisinzulin adagolását. Ha visszaállítja a bázisinzulin adagolást, akkor a pumpája tovább fogja adagolja az inzulint. Ha a felfüggesztést választja, a pumpa a fentiek szerint felfüggeszti az inzulinadagolást. Alacsony cukorszint felfüggesztés funkció aktiválásakor a pumpa szirénázó jelzést ad, hogy a felhasználó meghallja a riasztást és aszerint tudjon cselekedni.

Miért áll le az inzulinadagolás 2 órára és miért áll vissza 4 órára a MiniMed® 640G és a MiniMed® Veo™ inzulinpumpán?

A kétórás periódus klinikai bizonyítékokon alapul, ez lehetővé teszi, hogy a cukorszint visszatérjen a normál értékre. A leállítás után a 4 órára visszaállított inzulinadagolás csökkenti a hiperglikémiás kompenzálás kockázatát.

Mi a SmartGuard® funkció a MiniMed® 640G inzulinpumpán?

A SmartGuard® egy új, alacsony cukorszint felfüggesztő funkció, mely azoknak segít, akik rettegnek a hipoglikémiától vagy attól, hogy nem érzékelik azt. Képes felfüggeszteni az inzulinadagolást alacsony glükózértékeknél vagy azt megelőzően, majd automatikusan újraindítja azt. Ha a SmartGuard® -on bekapcsolja a ‘Felfüggesztés alsó határ közelében’ funkciót, a pumpa automatikusan felfüggeszti az inzulin adagolását max. 2 órára, amint a szenzoros glükózszint (SG) várhatólag eléri az előre beállított alsó küszöbértéket, majd - beavatkozás nélkül - visszaállítja a bázisinzulin adagolását a beállított ütemre. Az inzulin felfüggesztése közben minden más funkció tovább üzemel.

A MiniMed® 640G inzulinpumpán mi a különbség a Felfüggesztés alsó határ közelében, Értesítés alsó határ közelében, Felfüggesztés alsó határnál és Értesítés alsó határnál között?

Az alacsony glükózszint funkció segítségével beállíthatja, hogy a pumpa értesítést küldjön, felfüggessze az inzulinadást vagy értesítést küldjön és felfüggessze az inzulinadást, ha megközelíti vagy eléri a szenzoros glükózszint (SG) alsó határértékeit.

A következő táblázat ismerteti az alacsony cukorszinthez beállított értesítéseket.

Alacsony beállítás neve Hogyan működik
Felfüggesztés alsó határ közelében

A pumpa felfüggeszti az inzulinadást, ha SG érték előreláthatóan 1,1 mmol/l-rel lesz az alsó határ felett 30 percen belül.

A felfüggesztés alsó határ közelében funkció bekapcsolása automatikusan bekapcsolja az értesítés alsó határnál funkciót.

Ha felfüggesztés alsó határ közelében funkciót használ, akkor az inzulinadás csak akkor lesz felfüggesztve, ha SG érték kevesebb, mint 3,9 mmol/l-rel haladja meg az alsó határértéket.

Értesítés alsó határ közelében A rendszer értesítést küld, ha SG érték várhatólag eléri az alsó határértéket 30 percen belül. Az értesítés alsó határ közelében funkciót attól függetlenül használhatja, hogy a felfüggesztés alsó határ közelében funkció be van-e kapcsolva.
Felfüggesztés alsó határnál Pumpája felfüggeszti az inzulinadást, ha SG érték eléri az alsó határértéket, vagy az alá csökken.
Értesítés alsó határnál Rendszere értesítést küld, ha SG érték eléri az alsó határértéket, vagy az alá csökken.

Ha a pumpa ‘Felfüggesztés alsó határ közelében’ riasztás miatt függeszti fel az inzulinadást, akkor a ‘Az SG az alsó határhoz közelít. Mérje meg a VC-t’ üzenet jelenik meg a nyitóképernyőn.

Ha NEM VÁLASZOL a riasztásra, akkor a pumpa felfüggeszti az inzulinadagolást, a készülék szirénázó hangjelzést ad és a kijelzőn megjelenik a “Cukorbeteg vagyok, hívjon sürgősségi ellátást” üzenet. A pumpa bázisüteme három módon állhat vissza:

 1. Újraindítja manuálisan a bázisütemet
 2. A bázisütem automatikusan visszaáll az alábbiak alapján:
  • A pumpa legalább 30 percig fel volt függesztve ÉS
  • Az SG érték legalább 1,1 mmol/l értékkel meghaladja az alsó határértéket ÉS
  • Az SG érték a következő 30 percben várhatólag már 2,2 mmol/l-rel lesz az alsó határérték felett
 3. Az inzulinadagolás 2 órára fel volt függesztve

Ha REAGÁL a riasztásra, akkor választhat, hogy felfüggeszti vagy visszaállítja a bázisinzulin adagolását. Ha visszaállítja a bázisinzulin adagolását, akkor pumpája tovább fogja adagolja az inzulint. Ha a felfüggesztést választja, akkor a pumpa felfüggeszti az inzulinadagolást.

RIASZTÁSOK BEÁLLÍTÁSA

Hogyan állítsam be vagy módosítsam a glükózriasztások határértékeit?

Az alacsony és a magas riasztási glükózértékek között legalább 0,6 mmol/l eltérésnek kell lenni.

Ha a magas cukorszintet 10 mmol/l határértékre állítja, akkor az alacsony határértéket nem állíthatja 9,4 mmol/l fölé.

És fordítva: ha az alacsony cukorszintet 2,8 mmol/l határértékre állítja, akkor a magas határértéket nem állíthatja 3,4 mmol/l alá.

A MiniMed® Veo pumpa képernyője: Mit jeleznek a változás ütemét jelző nyilak?

Egy felfelé vagy lefelé mutató nyíl azt jelzi, hogy a szenzoros cukorérték kb. 1-2 mmol/l sebességgel emelkedett/csökkent az elmúlt 20 percben.
 
Két felfelé vagy lefelé mutató nyíl azt jelzi, hogy a szenzoros cukorérték kb. 2-3 mmol/l sebességgel emelkedett/csökkent az elmúlt 20 percben.
 
Három felfelé vagy lefelé mutató nyíl azt jelzi, hogy a szenzoros cukorérték legalább 3 mmol/l sebességgel emelkedett/csökkent az elmúlt 20 percben.
 
A változás sebességét jelző nyilak segítenek a betegeknek azonosítani azokat a periódusokat, amikor vércukorszintjük gyorsan emelkedik/esik, így segítve megelőzni a nemkívánt kilengések jelentkezését.
 

A MiniMed® 640G inzulinpumpa képernyője: Mit jeleznek a változás ütemét jelző nyilak?

Egy felfelé vagy lefelé mutató nyíl azt jelzi, hogy a szenzoros cukorérték kb. 1-2 mmol/l sebességgel emelkedett/csökkent az elmúlt 20 percben.
 
Két felfelé vagy lefelé mutató nyíl azt jelzi, hogy a szenzoros cukorérték kb. 2-3 mmol/l sebességgel emelkedett/csökkent az elmúlt 20 percben.
 
Három felfelé vagy lefelé mutató nyíl azt jelzi, hogy a szenzoros cukorérték legalább 3 mmol/l sebességgel emelkedett/csökkent az elmúlt 20 percben.
 
A változás sebességét jelző nyilak segítenek a betegeknek azonosítani azokat a periódusokat, amikor vércukorszintjük gyorsan emelkedik/esik, így segítve megelőzni a nemkívánt kilengések jelentkezését.
 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB