Ügyfélszolgálat

Folyamatos glükózmonitorozás és szenzorok

ÁLTALÁNOS

Mi az a glükóz szenzor?

A glükóz szenzor egy apró elektróda, ami a cukorszintjét méri. Az elektróda a bőr alatt, a szövetközi folyadékban helyezkedik el, ahol a sejtek felveszik az oxigént és a tápanyagokat, köztük a glükózt is. A glükóz szenzorok könnyen bevezethetők egy automatikus behelyező eszközzel: mint sok más infúziós szereléknél, itt is egy tű vezeti be a glükóz szenzort. A tű ezt követően eltávolításra kerül, és csak egy vékony, rugalmas elektróda marad a bőr alatt. Ezután a glüküz szenzor egy távadóra csatlakozik (így a mért értékek az inzulinpumpára vagy a monitorra továbbíthatók azonnali megtekintésre), vagy eltávolítás után egy dokkoló eszközre csatlakoztatva letölthetők róla az adatok.

Ha glükóz szenzort használok, akkor is folytatnom kell az ujjbegyes vércukorméréseket?

A glükóz szenzor használata nem helyettesítheti az ujjbegyes vércukormérést. A kezelés beállításához és a CGM rendszer kalibrálásához továbbra is használnia kell vércukormérőjét a folyamatos glükózmonitorozás (CGM) eredményeinek megerősítéséhez.
 

HASZNÁLAT

Melyek a beállítható legmagasabb és legalacsonyabb glükózriasztási határértékek?

A beállítható legmagasabb riasztási küszöbérték 22,2 mmol/l, a legalacsonyabb beállítható küszöbérték pedig 2,2 mmol/l.

A magas és alacsony küszöbértékeket a felhasználó saját igényei szerint állíthatja be. Egyéni határértékeit és riasztási beállításait beszélje meg kezelőorvosával.  

Az alsó és a felső glükózértékek között legalább 0,6 mmol/l eltérésnek kell lenni.

Ha a magas vércukorszintet 10 mmol/l határértékre állítja, akkor az alacsony határértéket nem állíthatja 9,4 mmol/l fölé. És fordítva is érvényes: ha az alacsony vércukorszintet 2,8 mmol/l határértékre állítja, akkor a felső határértéket nem állíthatja 3,4 mmol/l alá.

Mennyi ideig használható a glükóz szenzor? Lejár a felhasználhatósági ideje?

Minden glükóz szenzor legfeljebb 6 napig viselhető. A glükóz szenzorok a gyártást követő 6 hónapig használhatók fel. A lejárati dátum minden egyes szenzorcsomag esetében a glükóz szenzor külső csomagolásán van feltüntetve.
 

Milyen típusú elemmel működik a távadó?

A távadóban beépített elem található, amely újratölthető a mellékelt töltővel, de nem cserélhető. Mivel a távadó beépített elemet tartalmaz, azért a helyi előírásoknak és újrahasznosítási irányelveknek megfelelően kell hulladékként kezelni vagy újrahasznosítani.

Mennyi a távadó élettartama?

Folyamatos használat mellett a távadó élettartama körülbelül 12 hónap.
 

Hűtőben kell tartanom a glükóz szenzoraimat?

HőmérsékletLegújabb szenzorainkat nem kell hűtőben tárolni. Az új generációs Enlite™ glükóz szenzor 2 és 30 ˚C között tárolható, hűtést nem igényel. A szenzorok külső csomagolásán vagy a glükóz szenzor dobozának oldalán feltüntetett hőmérsékletjelző ábrán találja ezen adatokat.

Glükóz szenzoraink átfogó tesztelését végeztünk, hogy az extrém meleg és hideg körülményeket egyaránt elviseljék.
A glükózszenzorok fagyasztása tilos.

Ha úgy dönt, hogy a szenzorokat mégis hűtőszekrényben tárolja, akkor a szenzorokat használat előtt kb. 15 percig hagyja szobahőmérsékletre melegedni.

Hol kell viselnem a glükóz szenzort?

Azt, hogy hol viseli a glükóz szenzort, befolyásolhatja a ruházat, a komfortérzet, az egyéni preferencia vagy a tapasztalat. A legutóbbi infúzió-bevezetési helyet ajánlott kerülni. Sokan választják a hasi területet, mások inkább a tompor felső részét preferálják, mivel ezt a területet kisebb valószínűséggel éri ütés és nem dörzsöli a ruházat a derékvonal környékén.

A legpontosabb eredmények érdekében tekintse át az új generációs Enlite használati útmutatójában javasolt bevezetési helyeket.

Miből tudom meg, hogy a távadó eleme kezd lemerülni? - MiniMed® Veo™

Ha a távadó eléri a lemerülő elem állapotot, erről az inzulinpumpa vagy a monitor értesítést küld. Megjelenik a "LEMERÜLŐ TÁVADÓ" értesítés. A "LEMERÜLŐ TÁVADÓ" értesítés első megjelenése után, az elem teljes lemerüléséig kb. 5 nap folyamatos használatra van lehetőség. Ekkor "HIBÁS TÁVADÓ" értesítést fog kapni, ami azt jelzi, hogy a távadó telepe lemerült.
További tájékoztatást az Értesítések és riasztások részben talál.
 

Miből tudom meg, hogy a távadó eleme kezd lemerülni? - MiniMed® 640G

Ha a távadó eléri a lemerülő elem állapotot, erről az inzulinpumpa értesítést küld. A pumpa "Lemerülő elem a távadóban" üzenetet jelenít meg. A távadó elemét 24 órán belül újra kell tölteni. A lehető leggyorsabban töltse fel a távadót.
További tájékoztatást az Értesítések és riasztások részben talál.

Mekkora a működési távolság a távadó és az inzulinpumpa között?

A távadónak és az inzulinpumpának a vezeték nélküli adatátvitelhez 2 méter távolságon belül kell lenni egymástól.
 

Mi történik, ha a távadó és az inzulinpumpa a hatótávon kívül esik? - MiniMed® Veo™

Ha a távadó és az inzulinpumpa túlságosan messze van egymástól (több mint 2 méter), hangjelzés szólal meg és "GYENGE JEL" vagy "ELVESZETT SZENZOR" üzenet jelenik meg a képernyőn. A MiniMed® REAL-Time inzulinpumpa és a folyamatos glükózmonitorozó (CGM) rendszer lehetővé teszi, hogy beállítsa azt az időtartamot, amíg az inzulinpumpa nem küld figyelmeztetést, ha nem kapja meg a CGM adatokat a távadóról. A késleltetés 5 és 40 perc között állítható be. Az alapértelmezett beállítás: 30 perc.

A távadó 40 percnyi memóriával rendelkezik; ha a távadó és az inzulinpumpa 40 percnél hosszabb ideig van távol egymástól, akkor a jelentésekben "adatvesztés" jelentkezik, ahol az adott időtartam alatt nem érkeztek be adatok.

Mi történik, ha a távadó és az inzulinpumpa a hatótávon kívül esik? - MiniMed® 640G

Ha a távadó és az inzulinpumpa túlságosan messze van egymástól (több mint 2 méter), hangjelzés szólal meg és "ELVESZETT SZENZORJEL” vagy   “SZENZORJEL NEM ÉSZLELHETŐ" üzenet jelenik meg a képernyőn.

A távadó 10 órányi memóriával rendelkezik; ha a távadó és az inzulinpumpa 10 óránál hosszabb ideig van távol egymástól, a jelentésekben "adatvesztés" jelentkezik, ahol az adott időtartam alatt nem érkeztek be adatok.

A MiniLink™ távadómról érkező rádiófrekvenciás jel okozhat bármiféle egészségkárosodást?

A MiniLink™ távadó kb. ezred annyi rádiófrekvenciás (RF) teljesítményt ad le, mint egy mobiltelefon. Amikor mobiltelefont használ, akkor folyamatos rádiófrekvenciás (RF) sugárzásnak van kitéve. Ezzel szemben a távadónk nagyon kicsi adatátviteli “csomagokat” küld, melyek teljesen ártalmatlanok.  
 

A Guardian 2 Link távadómról érkező rádiófrekvenciás jel okozhat bármiféle egészségkárosodást?

A Guardian 2 Link távadó kb. ezred annyi rádiófrekvenciás (RF) teljesítményt ad le, mint egy mobiltelefon. Amikor mobiltelefont használ, akkor folyamatos rádiófrekvenciás (RF) sugárzásnak van kitéve. Ezzel szemben a távadónk nagyon kicsi adatátviteli “csomagokat” küld. Ez teljesen ártalmatlan.
 

Hogyan kapcsoljam ki a MiniLink™ távadóról az inzulinpumpára irányuló adatátvitelt?

A távadó azonnal elkezdi küldeni az adatokat, amint csatlakozik a glükóz szenzorhoz. Akkor is továbbítja az adatokat, ha a CGM funkciót kikapcsolja az inzulinpumpán. Ezért le kell választania a glükóz szenzort a távadóról. A glükóz szenzor behelyezve maradhat.
 

Hogyan kapcsoljam ki a Guardian 2 Link távadóról az inzulinpumpára irányuló adatátvitelt?

A Guardian 2 Link azonnal elkezdi küldeni az adatokat, amint csatlakozik a glükóz szenzorhoz. A távadó akkor is továbbítja az adatokat, ha a CGM funkciót kikapcsolja az inzulinpumpán. Ezért le kell választania a glükóz szenzort a távadóról. A glükóz szenzor behelyezve maradhat.
 

KALIBRÁLÁS

Miért kell kalibrálást végeznem?

A rendszer kalibrálása ahhoz hasonlít, mint amikor először beállítja a pontos időt az óráján, majd időnként újra beállítja, hogy mindig pontosan járjon. A glükóz szenzor indításához meg kell adnia a mérőeszközéről leolvasott értéket, mivel ez adja meg a rendszer kezdőpontját. Naponta legalább 3 mérési eredményt kell megadni. Ezzel a glükóz szenzort a mérőeszközhöz igazítja, így a CGM mérési eredményei a valós vércukor (VC) szintet mutatják.
 

Milyen gyakran kell kalibrálnom a MiniMed® Veo™ inzulinpumpát?

Kalibrálásra csak akkor van szükség, ha CGM funkciót használ az inzulinpumpájához. A MiniMed® Veo rendszert legalább naponta kétszer kell kalibrálni (12 óránként), ehhez írja be az inzulinpumpába az ujjbegyes vércukormérés eredményeit. A legjobb eredmény érdekében azonban napi 3-4 kalibrálást végezzen, azokra az időpontokra elosztva, amikor a vércukorszintje nem változik gyorsan. Ezzel lehetővé teszi, hogy pontosabban érzékelje a glükózértékeket minden szinten.
 

Milyen gyakran kell kalibrálnom a MiniMed® 640G inzulinpumpát?

Kalibrálásra csak akkor van szükség, ha CGM funkciót használ az inzulinpumpájához. A MiniMed 640G inzulinpumpát legalább naponta kétszer kell kalibrálni (12 óránként), ehhez írja be az inzulinpumpába az ujjbegyes vércukormérés eredményeit. A legjobb kalibrálási eredmények érdekében kövesse az alábbi irányelveket:

 • A kalibrálásokat a nap folyamán elosztva végezze. A szenzor optimális pontosságának beállításához naponta 3-4 alkalommal végezze el a kalibrálást.
 • Annak ellenére, hogy a kalibrálást bármilyen változási sebesség alatt elvégezheti, a két vagy három nyíllal jelzett változás során végzett kalibrálás ideiglenesen, a következő kalibrálásig ronthatja a pontosságot.
 • A vércukorszintmérőről a mérést követően azonnal írja be a leolvasott VC adatokat a pumpába.
 • A vércukormérő eredményei csak 12 percig érvényesek, ezt követően ne írja be az értékeket.
 • Vércukorszintje méréséhez csak tiszta és száraz ujjat használjon.
 • Kalibráláshoz kizárólag az ujjbegyéből vett vérmintákat használjon.
 • Ha a vércukormérő értékei jelentősen eltérnek a szenzoros glükózértéktől, akkor mossa meg a kezét és végezze el újra a kalibrálást.

Mikor kell kalibrálnom a MiniMed® Veo™ inzulinpumpát?

A kalibrálásra az a legalkalmasabb időpont, amikor a vércukorszintje nem változik gyorsan. Azt javasoljuk, hogy a kalibrálást állandó menetrend szerint végezze, például az első ébredésnél, étkezés előtt vagy a lefekvés előtti nassolást megelőzően. Próbálja megtalálni azt a napszakot, amikor vércukorszintje stabil, mivel fontos, hogy a kalibrálást akkor végezze el, amikor glükózértékei nem változnak gyorsan. Például vércukorszintje stabilabb az étkezések előtt; ne végezzen kalibrálást étkezés után, mivel akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az elfogyasztott ételek miatt glükózszintje gyorsan fog változni.
 

Mikor kell kalibrálnom MiniMed® 640G inzulinpumpámat?

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy mikor kell kalibrálni a szenzorát.

Mikor: Mit tegyen:
Két órával az új szenzor indítása után.

Végezze el a szenzor első kalibrálását.

Két órával az új szenzor behelyezése után a pumpája “Kalibrálás most” értesítést küld. Az első szenzoros cukorértékek 10-15 perccel a kalibrálás után jelennek meg.

Hat órával az első kalibrálás után.

Végezze el a szenzor második kalibrálását.

Hat órával az első kalibrálás után a “Kalibrálás most” értesítés jelenik meg, és pumpája nem jeleníti meg a szenzoros cukorértékeket (SG). Ha “Kalibrálás most” értesítést kapott, a kalibrálást követően kb. 15 perc múlva kap újra SG értékeket.

12 órával a második kalibrálás után, majd ezt követően legalább 12 óránként. A második kalibrálást követően legalább 12 óránként el kell végeznie a kalibrálást. Ha 12 óránál hosszabb időn át nem végzi el a kalibrálást, akkor “Kalibrálás most” értesítés jelenik meg. A kalibrálást követően kb. 15 perc múlva kap újra SG értékeket.

A legjobb kalibrálási eredmények érdekében kövesse az alábbi irányelveket:

 • A kalibrálásokat a nap folyamán elosztva végezze. A szenzor optimális pontosságának eléréséhez naponta 3-4 alkalommal végezze el a kalibrálást.
 • Annak ellenére, hogy a kalibrálást bármilyen változási sebesség alatt elvégezheti, a két nyíllal jelzett változás során végzett kalibrálás ideiglenesen, a következő kalibrálásig ronthatja a pontosságot.
 • A vércukorszintmérőről a mérést követően azonnal írja be a leolvasott VC adatokat a pumpába.
 • A vércukormérő eredményei csak 12 percig érvényesek, ezt követően ne írja be az értékeket.
 • Vércukorszintje méréséhez csak tiszta és száraz ujjat használjon.
 • Kalibráláshoz kizárólag az ujjbegyéből vett vérmintákat használjon.
 • Ha a vércukormérő értékei jelentősen eltérnek a szenzoros glükózértéktől, akkor mossa meg a kezét és végezze el újra a kalibrálást.
   

A CGM értékek nem egyeznek a vércukormérőm eredményeivel. Aggódnom kell emiatt?

A vércukormérő a vérplazmából, a szenzor pedig a szövetközi folyadékból végzi a mérést. Az esetek többségében a glükóz először a vérbe, majd ezt követően a szövetközi folyadékba kerül. A glükóz fent ismertetett haladása miatt a vércukormérőn és a szenzoron mért glükózértékek ritkán egyeznek meg pontosan. Ez teljesen normális.

A technológia használata során az egyes értékek helyett koncentráljon inkább a trendekre és mintázatokra.

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB