Terhesség tervezése

Inzulin a terhesség alatt

KIEMELT HÍREK

 • Az inzulinszükséglet változása a terhesség alatt
 • A fogamzás előtt és az első trimeszterben
  A lehető legjobb glükózkontroll elérése és fenntartása a terhesség előtt, illetve a kezdeti időszakban csökkentheti a babával kapcsolatos szövődmények kockázatát. Ugyanakkor ebben az időszakban az anyánál megnő a hipoglikémia kockázata is, így az első trimeszter késői szakaszában csökkenhet az inzulinadag.
 • 2. trimeszter
  Ezen időszakban a méhlepény teljesen kifejlődött, a hormonszintek folyamatos emelkedésnek indulnak, és ennek hatására nő az inzulinszükséglet is. Különösen az étkezések előtti bólusok esetében lehet szükség növelésre az étkezések utáni szoros glükózkontroll megtartása érdekében.
 • 3. trimeszter
  Mivel az inzulin jóval lassabban szívódik fel, és kevésbé hatékonyan csökkentheti a vércukorszintet a terhesség késői időszakában, ezért lehetséges, hogy nagyobb dózisokat és korábban kell alkalmaznia, akár 30-40 perccel az étkezés előtt. A szoros glükózkontroll fenntartása az utolsó trimeszter során elősegítheti a magzat szerveinek végső kifejlődését, a megfelelő születési testsúly biztosítását, illetve csökkenti a hipoglikémia kockázatát az újszülöttnél.
 • Vajúdás és szülés
  Szülés közben a vércukorszint szoros ellenőrzése biztosítja, hogy az értékek a céltartományban maradjanak. Kisebb mennyiségű bólusinzulinra lehet szükség, ezért sok nő úgy dönt, hogy a szülés közben is használja az inzulinpumpát.
  Közvetlenül a szülés után, illetve a szülést követő 24 órában az inzulinszükséglet jelentős mértékben csökkenhet, és a vércukorszint megváltozhat.
 • Újra otthon
  Az anya élete az újszülött babához igazodik, ezért az alvás és az étkezés ideje kiszámíthatatlanná válhat, ami a cukorbetegség kezelésében is nehézséget okozhat.
  Szoptató anyák esetében a vércukorszint gyorsan alacsony szintre eshet szoptatás alatt, illetve után, ezért fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, szükség esetén az inzulinadagok csökkentése.

Egy havi pumpakezelést követően a HbA1c-szintem 8,3%-ról 6,2%-ra csökkent, és felfedeztem, hogy várandós vagyok! Azzal, hogy a napi többszöri inzulinadásról áttértem a 24 órás folyamatos inzulinadásra sokkal jobb glikémiás kontrollt értem el, és olyan szabadságra tettem szert, amelyről korábban nem is álmodtam!

- MARIA

AZ ALACSONYABB HBA1C-SZINT CSÖKKENTHETI A SZÖVŐDMÉNYEKET

HbA1c: egy fontos mutatószám, mely a glikémiás kontroll szintjének ellenőrzéséhez az elmúlt 2-3 hónap során a vörösvértestekhez kapcsolódó glükóz mennyiségét használja, ezzel jelzi a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát.

A szoros glükózkontroll fenntartása minden 1-es típusú cukorbetegséggel élő nő számára fontos cél a terhesség során. A HbA1c szintjét 3 havonta ellenőrizni kell, a cél az, hogy a szintet 7% alatt vagy a kezelőorvosa által megadott értéken tartsa*.


Ezért számos nő ráébred, hogy intenzívebb terápiát kell folytatnia azért, hogy a glikémiás célértékeket hipoglikémia jelentkezése nélkül fenn tudja tartani. Ehhez az alábbiakra lehet szükség:

 • A tartományon kívüli értékek esetén kisebb korrekciós bólusok adagolása a nap során, amihez több injekcióra lesz szükség.
 • Pontosabb étkezés előtti inzulinadagok a szoros glükózkontroll fenntartásához az étkezések után, illetve a további korrekciók elkerülési érdekében.
 • Gyakori vércukorszint-ellenőrzés a kezelés pontosabb kiigazítása érdekében.

Terhességet tervező, vagy már várandós, 1-es típusú cukorbetegséggel élő nőként miként érhet el jobb vércukorszintet a szoros kontroll mellett, ha hormonszintje folyamatosan változik?

HIVATKOZÁSOK

 • * A referenciákat tároltuk és kérésre a rendelkezésére bocsátjuk; a szükséges másolatokért forduljon a Medtronic helyi képviseletéhez.

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB