Szövődmények csökkentése

A szövődmények kockázatának csökkentése

KIEMELT HÍREK

  • A szövődmények csökkentésében döntő fontosságú a vércukorszint megfelelő kontrollja

HbA1c: egy fontos mutatószám, mely a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát jelzi, a glikémiás kontroll szintjének ellenőrzéséhez az elmúlt 2-3 hónap során a vörösvértestekhez kapcsolódó glükóz mennyiségét használja.

A DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) vizsgálat megerősítette, hogy a HbA1c-szintet mindössze 1%-kal csökkentve a mikrovaszkuláris szövődmények kockázata akár 40%-kal is csökkenthető.*HbA1c szintjét 3 havonta ellenőrizni kell, a cél, hogy a szintet 7% alatt vagy a kezelőorvosa által megadott értéken tartsa.*

A normál glükózérték 4,0 és 7,8 mmol/l közé esik, és Önnek is javasoljuk, hogy egy személyi vércukorszintmérő használatával történő önellenőrzéssel próbálja meg elérni ezeket a célértékeket.*

A hipoglikémia (“hipo”) alacsony, általában 3,5 mmol/l alatti vércukorszintre utal, a pontos érték azonban egyénenként eltérő lehet. Enyhe hipoglikémia esetében tünetek már észlelhetők, és a rosszabbodás megelőzhető szénhidrátot tartalmazó étel vagy ital fogyasztásával. Súlyos hipoglikémia esetén mások segítségére és kórházi kezelésre is szükség lehet.

A hiperglikémia (“hiper”) magas, általában11,1 mmol/l feletti vércukorszintre utal, ez az érték azonban egyénenként eltérő lehet. A 15 mmol/l feletti vércukorszint gyors beavatkozást igényel az akut szövődmények elkerülése érdekében.

A HbA1c célszint elérése és fenntartása nagy kihívást jelenthet úgy, hogy közben minimalizálja a hipoglikémia kockázatát. Az inzulinpumpás kezelés lehetővé teszi, hogy a szervezet inzulinigényét óránkénti szinten biztosítsa.

A vércukorszint gondos kontrollja jelentősen csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. A HbA1c-szint 1%-os csökkentése az alábbi szövődmények kockázatát a következő mértékben csökkenti:*

  • Retinopathia (szemkárosodás) 38%-kal
  • Nephropathia (vesekárosodás) 28%-kal
  • Neuropathia (idegkárosodás) 28%-kal
  • Cardiovascularis esemény (szívroham vagy stroke) 57%-kal

Ha valaki 1-es típusú cukorbetegséggel él, és aggódik a szövődmények miatt, akkor mit tegyen a kockázatok csökkentése érdekében?

HIVATKOZÁSOK

  • *A referenciákat tároltuk és kérésre a rendelkezésére bocsátjuk; a szükséges másolatokért forduljon a Medtronic helyi képviseletéhez.

 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB