Szövődmények csökkentése

Mi okozza a szövődményeket?

KIEMELT HÍREK

  • A hiperglikémia kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú távú szövődmények kialakulásában

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő embereket foglalkoztatja, hogy a betegség miként befolyásolja az életüket a jelenben és a jövőben.

Lehetséges hosszú távú szövődmények jelentkezhetnek, ha a cukorbetegség már hosszabb ideje fennáll, különösen akkor, ha a vércukorszint folyamatosan túl magas (hiperglikémia). Ez a test különböző részeire hathat, például a szemre, a szívre, a májra, a vesére, az idegekre és a lábakra.

Hiperglikémiát okozhatnak az alábbi tényezők:

  • Nem elegendő az inzulinadag az elfogyasztott ételekhez
  • A hipoglikémia elkerülése érdekében szándékosan magas szinten tartják a vércukrot
  • Az inzulinadagolás számítása pontatlan
  • Elfelejtik beadni az injekciót vagy a bólust
  • Nem végeznek elegendő számú vércukorszint önellenőrzést


A hiperglikémia okozta szövődmények elkerülése érdekében fontos, hogy a lehető leginkább a céltartományon belül maradjon.

Az inzulinpumpa használata előtt komoly félelmeim voltak a hosszú távú szövődményekkel kapcsolatban. HbA1c-szintem most elfogadható tartományban van. Amikor az alacsony tartományba került, akkor gyakran jelentkezett hipoglikémia. Az inzulinpumpával a HbA1c-szintem jó tartományban van, és nem tapasztalok súlyos hipoglikémiát.

- CHRISTIAN

'MELYEK A CUKORBETEGSÉG FŐBB SZÖVŐDMÉNYEI?

A cukorbetegség krónikus szövődményei általában a keringési rendszerrel kapcsolatosak. A hosszabb ideig fennálló magas vércukorszint hatása a kis (mikrovaszkuláris) és a nagy (makrovaszkuláris) vérereket is érintheti.

Mikrovaszkuláris
Ha a hajszálerekben hosszabb ideig túlságosan magas a vércukorszint, az károsíthatja az ereket, látásproblémát, vesebetegséget, idegkárosodást vagy keringési problémákat okozhat.

Makrovaszkuláris
Ha a nagy vérerekben hosszabb ideig túlságosan magas a vércukorszint, az a szívkoszorúér betegségéhez (szívroham), perifériás érbetegséghez vagy agyi érkatasztrófához (stroke) vezethet.

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB