Inzulinpumpa kezelés

Mit jelent az inzulinpumpa kezelés?

Az alábbi egyszerű kérdések és a rájuk adott válaszok révén megtudhatja, mi az inzulinpumpa, miként működik az inzulinpumpa kezelés, hogyan segít ellenőrzés alatt tartania vércukorszintjét, miközben életmódján sem kell változtatnia.

KIEMELT HÍREK

 • Az inzulinpumpa kezelés előnyei

Felnőtt testére helyezett inzulinpumpa

Mi az a pumpa és hogyan működik?

Az inzulinpumpa kisméretű, körülbelül mobiltelefon nagyságú elektronikus eszköz, melyet könnyedén hordhat az övén, a zsebében vagy akár a melltartójához rögzítve. Az inzulinpumpa segítheti Önt és egészségügyi csapatát, hogy a kis mennyiségű, gyorshatású inzulin nappali és éjszakai adagolásával pontosabban utánozza azt, ahogy az egészséges hasnyálmirigy biztosítja a bázisinzulint a szervezet számára. Mivel mások számára gyakorlatilag láthatatlan, teljesen diszkrét kezelést tesz lehetővé.

A pumpa segít pontosabban utánozni az egészséges hasnyálmirigy működését: a pumpa általi 24 órás folyamatos bőr alatti (szubkután) inzulinadás mellett nincs szükség a gyakori injekciózásokra, mivel a 24 órán át pontos kis adagokban adott gyorshatású gyorshatású inzulin a lehető legpontosabban biztosítja a szervezet inzulinigényét.

 • Bázisütem:: A programozott inzulinütem kis adagokban, a nap 24 órájában folyamatosan adagolja az inzulint, ezzel az egészséges hasnyálmirigy bázisinzulin-termelését utánozza (ebbe nem tartoznak bele az ételek étkezések). A programozott ütemet szakorvosa határozza meg, az Ön teljesen egyedi szükségletei szerint. Ez a bázisütemben végzett adagolás. A bázisütem speciális napi igények szerint is személyre szabható; például felfüggeszthető vagy növelhető/csökkenthető egy meghatározott időtartamra: ez a bázisinzulin injekciózásánál nem lehetséges.

 • Bólus adag: “Szükség szerint” kiegészítő inzulin adagolható az elfogyasztani kívánt ételeknek megfelelően vagy a magas vércukorszint korrigálására. Az inzulinpumpák bóluskalkulátorai segítenek a szakorvosa által előre megadott beállítások és az Ön speciális igényei szerint kiszámítani a szükséges bólusmennyiséget.

Milyen előnyökkel jár az inzulinpumpa kezelés, és miként segíthet a jobb glükózkontroll elérésében?

Az inzulinpumpa kezelés számos klinikai előnyt kínál a napi többszöri inzulinadással szemben, például1,2

 • jobb HbA1c kontroll
 • kevesebb hipoglikémás esemény
 • kisebb glikémiás ingadozás

Segíti a szükséges inzulinadagok jobb beállítását, különösen étkezéseknél és az éjszakai órákban, ezzel javítva a glükózkontrollt.

Az inzulinadagolás szabályozása révén a MiniMed® 640G inzulinpumpa további előnyöket is biztosít:

 • Egyszerűbb adagolás: az inzulinszükséglet kiszámítása összetett feladat lehet, melyhez számos különböző tényezőt figyelembe kell venni. A MiniMed® 640G pumpában beépített Bólus Varázsló® funkció segít meghatározni a pontos adagolást azzal, hogy a megfelelő dózis megállapításához számításba veszi a már a szervezetben lévő inzulint, az aktuális vércukorszintet, a szénhidrátbevitelt és a személyre szabott inzulinbeállításokat.
 • Nagyobb rugalmasság: a MiniMed ® 640G 640G azonnal beállítható sportoláshoz, betegségek alatt, vagy kis mennyiségű bólusok beadására a nassolásokhoz. Mindezt egyszerűen, egyetlen gombnyomással elvégezheti. Akár átmeneti bázisütem beállítást is választhat, amivel arányosan csökkentheti vagy növelheti a bázisinzulin ütemét - ez a beállítás használható például sportoláshoz vagy betegség alatt.
 • Kényelmesebb: a MiniMed ® 640G további kényelmi funkciója a vezeték nélkül csatlakozó ujjbegyes vércukorszintmérő. A mérőeszköz automatikusan elküldi a vércukorértékeket a pumpának, ezzel még pontosabb számításokat tud végezni a Bólus Varázsló® és segítségével diszkréten adagolható a bólusinzulin.

A pumpakezelés, mint rendszer: hogyan jut az inzulin a szervezetébe?

Az inzulinpumpában (1) egy rekesz tárolja a tartályt (2) mely inzulinnal van feltöltve. A tartályból az inzulin az infúziós szereléken (3). keresztül jut be a szervezetébe. Az infúziós szerelék egy bevezető eszköz (4) segítségével szúrható be a testébe, és a kanülnek nevezett, közvetlenül a bőr alá helyezett vékony, rugalmas csövecskén keresztül továbbítja az inzulint. A kanülhöz csatlakozó infúziós szerelék könnyedén leválasztható vagy visszacsatlakoztatható, amikor szüksége van rá. Ez nagyon hasznos lehet, ha úszni megy, zuhanyozik vagy sportol.

 


Inzulinpumpa kezelés alkotórészei

Minden MiniMed®infúziós szereléket úgy terveztünk, hogy a pumpával egy rendszert alkotva működjön, ehhez egyedi csatolófelületet biztosítunk, mely biztonságosabb illesztéstbiztosít, mint a szokásos csatlakozók. A rendszer alapeleme a MiniMed®csatlakozó, egy szabadalmazott, *, egyedi és minden infúziós szerelékre jellemző alkotóelem.

inzulinpumpa

Kisméretű, hordozható orvostechnikai készülék, amelyen:

- Gombokkal programozhatja az inzulin adagolását
- Színes LCD kijelző mutatja az aktuális információkat
- Elemtartó rögzíti az 1db AA méretű alkáli elemet
- Tartályrekesz tárolja az inzulint                                                                                                                                    

Tartály

Műanyag tartály tárolja az inzulint, amely az inzulinpumpában van elhelyezve. A MiniMed® tartályokhoz adott tartozék a védőgyűrű, mely segít felszívni az inzulint az ampullából, majd betölteni a tartályba (kék színű elem, melyet el kell távolítani, mielőtt a tartályt a pumpába helyezné). A tartály legfeljebb 300 egység inzulint képes befogadni, és két-három naponta cserélni kell, javasolt az infúziós szerelék cseréjével együtt.- Lásd alább. A MiniMed® tartályokat úgy alakítottuk ki, hogy a feltöltés kényelmes legyen.

Infúziós szerelék

Az infúziós szerelék egy vékony cső, amely a tartálytól a bőr alatti területig szállítja az inzulint. A kanül beszúrása egy kis tűvel történik, melyet a bevezetés után eltávolítanak. A kanül ugyanazon a területen van, ahová az inzulininjekciókat adja be. Az infúziós szereléket két-három naponta cserélni kell. A MiniMed ® infúziós szerelékek a különböző paraméterek lehető legszélesebb választékával kaphatók (kanültípus, hossz, hajlásszög), így kiválaszthatja a leginkább kényelmes és biztonságos összeállítást.

Infúziós szerelék bevezető eszköz

A bevezető eszközbe egy infúziós szereléket kell helyezni, majd egyetlen gombnyomással gyorsan, egyszerűen, gyakorlatilag teljesen fájdalommentesen szúrhatja be az infúziós szereléket.

Megfelelő megoldás nekem az inzulinpumpa?

Számos, 1-es típusú cukorbetegséggel élő ember számára előnyös lehet az inzulinpumpa, és még nem is tudnak róla. Általánosságban elmondható, hogy akik az alábbiak bármelyikét tapasztalják, azok jobb glükózkontrollt érhetnek el inzulinpumpa használatával:

 • Tűszúrástól való félelem
 • Nehézség a magas és alacsony vércukorszint kezelésében
 • Félelem a hipoglikémiától, különösen éjszaka
 • Céltartományon kívüli HbA1c értékek
 • Hipoglikémia észlelési zavarai
 • Félelem a hosszú távú szövődményektől
 • Nagyobb rugalmasságra vágyik a mindennapi életben

Beszélje meg kezelőorvosával az inzulinpumpás kezelést, illetve azt, hogy ez megfelelő-e az Ön számára.

Ha szeretne többet megtudni az inzulinpumpa kezelés előnyeiről,VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT ONLINE.

HIVATKOZÁSOK

 • 1 J. C. Pickup and A. J. Sutton Severe hypoglycaemia and glycemic control in Type 1 diabetes: meta-analysis of multiple daily insulin injections compared with continuous subcutaneous insulin infusion Diabetic Medicine 2008 :25, 765–774
 • 2 Bergenstal RM1, Tamborlane WV, Ahmann A, Buse JB, Dailey G, Davis SN, Joyce C, Perkins BA, Welsh JB, Willi SM, Wood MA; STAR 3 Study Group. Sensor-augmented pump therapy for A1C reduction (STAR 3) study: results from the 6-month continuation phase. Diabetes Care. 2011 Nov;34(11):2403-5. doi: 10.2337/dc11-1248. Epub 2011 Sep 20.
 • * Ly T.T, Nicholas J.A., Retterath A. et al. Reduction of Severe Hypoglycemia with Sensor-Augmented Insulin Pump Therapy and Automated Insulin Suspension in Patients with Type 1 Diabetes [abstract]. Diabetes 2013; 62 (supplement 1): 228-OR

 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB