Frissen diagnosztizált betegség

A vércukorszint kontrollja

Ahhoz, hogy a vércukorszintet a kívánt céltartományban tartsa, illetve csökkentse a szövődmények kockázatát, pontos mennyiségben kell adagolni az inzulint a szervezet számára. A különböző terápiák az alábbiakat tartalmazhatják:

 • Hagyományos kezelés
  Hosszú és rövid hatástartamú inzulin keverékének adagolása napi 2-3 alkalommal.
 • Napi többszöri inzulinadás
  Naponta 3-szor vagy több alkalommal adagolt gyorshatású inzulin, és 1-2 alkalommal adagolt hosszú hatástartamú inzulin.
 • Inzulinpumpa (folyamatos szubkután [bőr alá adott] inzulininfúzió)
  A 24 órás folyamatos inzulinadagolás mellett nincs szükség a gyorshatású inzulin gyakori beadására. A programozott inzulinütem a hasnyálmirigy bázisinzulin-termelését utánozza, és jobban hozzáigazítható a szervezet igényeihez. A gyorshatású inzulin nagyon gyorsan kifejti a hatását, így segít minimálisra csökkenteni a vércukorszint ingadozását szénhidrátbevitel esetén, illetve - ha szükséges - csökkenteni a magas vércukorszintet.

A pumpa megváltoztatta az életemet. Nem kell szigorú menetrend szerint élnem, azt tehetek, amit csak akarok, és mindenek tetejébe jobb kontrollt sikerült elérnem.

- TERESA

A HBA1C-SZINT CSÖKKENTÉSÉVEL CSÖKKENTSE A SZÖVŐDMÉNYEKET

HbA1c: egy fontos mutatószám, mely a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát jelzi, a glikémiás kontroll szintjének ellenőrzéséhez az elmúlt 2-3 hónap során a vörösvértestekhez kapcsolódó glükóz mennyiségét használja.

A DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) vizsgálat megerősítette, hogy a HbA1c-szintet mindössze 1%-kal csökkentve a mikrovaszkuláris szövődmények kockázata akár 40%-kal is csökkenthető.*. A HbA1c szintjét 3 havonta ellenőrizni kell, a cél, hogy a szintet 7% alatt vagy a kezelőorvosa által megadott értéken tartsa.*.

A normál glükózérték 4,0 és 7,8 mmol/l közé esik, és Önnek is javasoljuk, hogy egy személyi vércukorszintmérő használatával történő önellenőrzéssel próbálja meg elérni ezeket a célértékeket.*.

 • A hipoglikémia (“hipo”) alacsony, általában 3,5 mmol/l alatti vércukorszintre utal, a pontos érték azonban egyénenként eltérő lehet. Enyhe hipoglikémia esetében már észlelhetők tünetek, és a rosszabbodás megelőzhető szénhidrátot tartalmazó étel vagy ital fogyasztásával. Súlyos hipoglikémia esetén mások segítségére és kórházi kezelésre is szükség lehet.
 • A hiperglikémia (“hiper”) magas, általában 11,1 mmol/l feletti vércukorszintre utal, ez az érték azonban egyénenként eltérő lehet. A 15 mmol/l feletti vércukorszint, az akut szövődmények elkerülése érdekében gyors beavatkozást igényel.


A HbA1c célszint elérése és fenntartása nagy kihívást jelenthet úgy, hogy közben minimalizálja a hipoglikémia kockázatát. Az inzulinpumpa kezelés lehetővé teszi, hogy az inzulinigényt a szervezet óránkénti szükségleteihez igazítsa.

Vagyis mit tehet Ön - frissen diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegként - annak érdekében, hogy vércukorszintjét megfelelő kontroll alatt tartsa és megszokott életvitelét is megőrizze?

HIVATKOZÁSOK

 • * A referenciákat tároltuk és kérésre a rendelkezésére bocsátjuk; a szükséges másolatokért forduljon a Medtronic helyi képviseletéhez.

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB