Élet a pumpával

Cukorbetegség és utazás

Sokak számára az - üzleti vagy szabadidős - utazás a mindennapi élet része, akár autóba ülve, akár repülőgépen teszik meg az utat. Az utazás felboríthatja az étkezés és alvás megszokott napi rendjét, ami az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára cseppet sem kellemes.

Jóllehet, pontosan ismerni kell a diabétesz kezelését, megfelelő előkészületekkel az 1-es típusú cukorbetegségnek senkit sem kell korlátoznia vagy eltántorítania az utazástól.

KIEMELT HÍREK

 • Ismerje meg, mivel jár cukorbetegként utazni
 • Olvassa el Delphine tapasztalatait a pumpáról
 • Fedezze fel, miként segíthet az inzulinpumpa a cukorbetegség kezelésében

Delphine inzulinpumpát használ

„16 éves voltam, amikor diagnosztizálták cukorbetegségem, és a következő 13 évben napi többszöri inzulinadással éltem. Aztán beleegyeztem, hogy egyszer - csak egy futóverseny erejéig - kipróbálom az inzulinpumpát, és rájöttem, hogy sokkal, de sokkal egyszerűbb a pumpával ellenőrzés alatt tartani a cukorbetegségem. Az egyik fontos előnyt akkor tapasztalom, amikor repülőgéppel utazom. Az inzulinpumpámmal egyszerűen beállítom a bázisütemet, hogy alkalmazkodjak az időeltolódáshoz, és beadom a bólust, amikor hozzák az ételt. Így élvezhetem az utazást, ahelyett, hogy a cukorbetegségem, illetve annak kezelése miatt aggodalmaskodnék...és ez nagyszerű.”

- DELPHINE

A VÉRCUKORSZINT (VC) KONTROLL ALATT TARTÁSA

Fontos, hogy a cukorbetegség kezelésekor a vércukorszint beállításának több tényezőjét - többek között a glükózmonitorozást, a szénhidrátbevitelt, a testmozgást és az egyéni inzulinszükségletet - is figyelembe kell venni a jó glikémiás kontroll biztosítása, illetve a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében.

A HbA1c célszint elérése és fenntartása nagy kihívást jelenthet úgy, hogy közben minimalizálja a hipoglikémia kockázatát. Ha azonban megismeri a szervezet szükségleteit, illetve megtanulja a javasolt szinten tartani a vércukorszintjét, akkor a cukorbetegség hatékonyan kezelhető.

HbA1c: fontos mutatószám, mely a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát jelzi, a glikémiás kontroll szintjének ellenőrzéséhez az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét használja.

Cukorbetegként hogyan érhetek el jobb glükózkontrollt utazás közben?

Cukorbetegség, utazás és inzulinpumpa

'Utazás közben a megszokott tevékenységek (pl. az evés és az alvás) könnyebben hozzáigazíthatók a változásokhoz egy inzulinpumpa használatával. Utazás közben az elhalasztott vagy kihagyott étkezések, illetve a különböző ételek kezelése nehézséget okozhat. Az inzulinpumpa megkönnyítheti és rugalmasabbá teheti az ételválasztást és a vércukorszint kontrollját. Az inzulinpumpa segítségével beállíthatja a bólusokat a szokatlan időben elfogyasztott ételekhez, vagy többször kis mennyiségű bólust adhat a nassoláshoz, illetve korrekciós bólusokat, ha nem biztos az ismeretlen ételek szénhidráttartalmában. Az inzulinpumpák használatára nem vonatkozik semmilyen tiltás az utazási társaságoknál, ezért korlátozás nélkül utazhat vele bármilyen járművön és bárhová.

Utazása tervezéséhez látogassa meg weboldalunkat vagy keresse fel a Medtronic nemzetközi irodáit

Az inzulinpumpa kisméretű, körülbelül mobiltelefon nagyságú eszköz, melyet könnyedén hordhat az övén, a zsebében vagy akár a melltartójához rögzítve.

Az inzulinpumpa segítheti Önt és egészségügyi csapatát, hogy a kis mennyiségű, gyorshatású inzulin nappali és éjszakai adagolásával pontosabban utánozza azt, ahogy az egészséges hasnyálmirigy biztosítja a bázisinzulint a szervezet számára. Ez segítheti a szükséges inzulinadagok jobb beállítását, különösen étkezések után, testmozgás közben és az éjszakai órákban, ezzel javítva a glikémiás kontrollt.

Klinikai vizsgálatok*igazolták, hogy az 1-es típusú cukorbetegség esetén a napi többszöri inzulinadásról inzulinpumpa kezelésre váltó betegek minden korosztályban jobb életminőségről, a kezeléssel kapcsolatban pedig nagyobb elégedettségről számoltak be.

MIKÉNT SEGÍT A MINIMED® 640G INZULINPUMPA KONTROLLÁLNI A VÉRCUKORSZINTET?

A MiniMed® 640G inzulinpumpa használatával pontos inzulinadagolást állíthat be, így jobb glükózkontrollt érhet el, ezzel csökkentve a hiper- és hipoglikémiás események kockázatát. Az inzulinpumpa kezelés a következő előnyöket kínálja:

 • Egyszerűbb adagolás
  Egyszerűbb adagolás: Az inzulinszükséglet kiszámítása összetett feladat lehet, melyhez számos különböző tényezőt figyelembe kell venni. A MiniMed 640G részeként a beépített Bólus Varázsló® funkció segít meghatározni a pontosabb adagolást azáltal, hogy a megfelelő dózis megállapításához számításba veszi a már a szervezetben lévő inzulint, az aktuális vércukorszintet, a szénhidrátbevitelt és a személyre szabott inzulinbeállításokat is.
 • Kevesebb injekció
  A nap folyamán végig pontos mennyiségű gyorshatású inzulint adagol az infúziós szerelék, melyet 2-3 naponta egyszerűen cserélhet.
 • Nagyobb rugalmasság
  A MiniMed 640G inzulinpumpa azonnal beállítható sportoláshoz, betegségek alatt, vagy kis mennyiségű bólusok leadására a nassolásokhoz. Mindez injekciók beadása nélkül, egy gombnyomással könnyen elintézhető.
 • Kényelmesebb
  A MiniMed 640G inzulinpumpa további kényelmi funkciója a vezeték nélkül csatlakozó vércukorszintmérő. A mérőeszköz automatikusan elküldi a vércukorértékeket a pumpának, ezzel még pontosabb számításokat tud végezni a Bólus varázsló. Ezen felül az adatokat digitális naplóban tárolja az inzulinadagokkal együtt.

Felnőtt testére helyezett Minimed 640G inzulinpumpa

MEGFELELŐ MEGOLDÁS NEKEM AZ INZULINPUMPA?

Számos, 1-es típusú cukorbetegséggel élő ember számára előnyös lehet az inzulinpumpa, és még nem is tudnak róla. Általánosságban elmondható, hogy akik az alábbiak bármelyikét tapasztalják, azok jobb glükózkontrollt érhetnek el inzulinpumpa használatával:

 • Nagyobb rugalmasság utazás közben
 • Tűszúrástól való félelem
 • Nehézség a magas és alacsony vércukorszint kezelésében
 • Céltartományon kívüli HbA1c-szintek
 • Hipoglikémia észlelési zavarai
 • Félelem a hipoglikémiától, különösen éjszaka
 • Félelem a hosszú távú szövődményektől

A MINIMED® 640G INZULINPUMPÁHOZ RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KIEGÉSZÍTŐK

A MiniMed 640G inzulinpumpához további integrált kiegészítő funkciók is elérhetők: Folyamatos glükózmonitorozás (CGM) és CareLink™ terápiamenedzsment szoftver.
A MiniMed 640G inzulinpumpa a CGM funkcióval együtt használva jelenleg az egyetlen olyan inzulinpumpa, amely rendelkezik a hipoglikémia hatását csökkentő SmartGuard® funkcióval.* Ha a vércukorszint veszélyesen alacsony értékre esik, a SmartGuard képes 30 perccel előrejelezni az alacsony vércukorszint közeledését, és automatikusan leállítja az inzulin adagolását. Amint glükózszintje helyreállt, az inzulin adagolása automatikusan újraindul. Ez nagy előnyt jelenthet a csupán önellenőrzésen alapuló kezeléssel szemben, mivel a MiniMed rendszer figyelmeztetést küld, mielőtt átlépné az előre beállított küszöbértéket, és a pumpa kijelzi az aktuális glükózalakulási trendeket is.

Rendszer a cukorbetegség kezelésére

 

HIVATKOZÁSOK

 • *A referenciákat tároltuk és kérésre a rendelkezésére bocsátjuk; a szükséges másolatokért forduljon a Medtronic helyi képviseletéhez.

 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB