Élet a pumpával

Cukorbetegség és étkezés

A cukorbetegség és az ételek vércukorszintre gyakorolt hatásának megértése fontos része a cukorbetegség kezelésének. Nincs egyetlen meghatározott étrend, melyet a cukorbetegséggel élőknek követniük kell; a különböző ételek azonban különböző módon befolyásolhatják a vércukorszintet. Az étkezés tervezése, a szénhidrátbevitel megismerése és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése egyaránt fontos a cukorbetegség kezelésében.

Az étkezések tervezésének egyik megközelítése a szénhidrát-számolás. Ezt elsajátítva a beteg képes pontosabban biztosítani inzulinigényét, és nagyobb szabadságra tesz szert az ételválasztásban.

KIEMELT HÍREK

 • Ismerje meg a szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatását
 • Olvassa el Fabienne tapasztalatait a pumpáról
 • Fedezze fel, miként segíthet az inzulinpumpa a cukorbetegség kezelésében

Fabienne inzulinpumpát használ

Amikor diagnosztizálták a betegségem, a HbA1c-szintem 11% volt. Napi többszöri inzulinadással kezdtem, és nem számoltam a szénhidrátokat, ezért minden nap azonos mennyiségű szénhidrátot és zöldséget kellett ennem, ami elég unalmas volt. Amint elkezdtem számolni a szénhidrát mennyiségét, életem minősége javult. Aztán elkezdtem használni az inzulinpumpát, és nyilvánvalóvá vált, hogy sokkal jobb kontrollt érek el mint a napi többszöri inzulinadással. 3 hónap múlva a HbA1c-szintem 8%-ról 5,6%-ra csökkent! Most rendesen eszek, mint bárki más, és ha étterembe megyek, kedvem szerint rendelhetek. Amint a megrendelt fogást kihozzák, csak beadom magamnak a szükséges bólust injekciózás nélkül. A pumpa határozottan jobb kontrollt biztosít cukorbetegségem felett!

- FABIENNE

Az összes étel az alábbi három fő tápanyag-kategóriába sorolható: fehérje, zsír vagy szénhidrát. A fenti három kategóriából a szénhidrát a fő tápanyag, mely befolyásolja a vércukor (glükóz) szintjét. A szervezetben feldolgozott szénhidrát glükózzá alakul. Ez a cukor a véráramba kerül, és megemeli a vér cukorszintjét - az étel típusától függően - általában 15 perccel az érkezés után. Ezt követően inzulinra lesz szükség ahhoz, hogy a cukor ( glükózként ) a véráramból a sejtekbe jutva energiává alakuljon.

Az ételben található szénhidrátmennyiség számítási módjának ismeretében egyszerűbb meghatározni a szükséges inzulinmennyiséget. Ezt nevezzük szénhidrát-számolásnak.

Milyen ételek tartalmaznak szénhidrátot?

 • Keményítők: Kenyér, zabpehely, sós keksz, rizs, tészta és gabonafélék
 • Keményítő tartalmú zöldségek: Burgonya, borsó, bab és kukorica
 • Gyümölcsök és gyümölcslevek
 • Tej és joghurt
 • Édességek: Méz, cukor, szirup, dzsem, édesség, sportitalok, sütemények, torták, cukrászsütemények, fagylalt és puding

A szénhidrátok számolására két módszer létezik:

 • Szénhidrát csereegység rendszer:
  Ez a rendszer olyan ételek számlálásán/adagolásán alapul, melyek 10 gramm szénhidrátot tartalmaznak. Minden 10 grammos adag egy csereegységnek/választott szénhidrátnak/szénhidrátadagnak felel meg.
 • Szénhidrátmennyiség számítása grammokban:
  Ez a rendszer az egyes ételek grammban számolt szénhidráttartalmának pontos számításán és mérésén alapul. Mérlegek, élelmiszercímkék, étellisták és szakácskönyvek jó támpontot nyújtanak a szénhidrátgrammok számításához.

Egy szelet kenyér teljesen más Franciaországban, mint az Egyesült Államokban vagy Nepálban. A pumpámnak köszönhetően csak beállítom a bólusmennyiséget, és máris egyszerűbb a dolog.

- DELPHINE

'A VÉRCUKORSZINT KONTROLL ALATT TARTÁSA

'Fontos, hogy a cukorbetegség kezeléséhez a vércukorszint beállításának több tényezőjét - többek között a glükózmonitorozást, a szénhidrátbevitelt, a testmozgást és az egyéni inzulinigényt - is figyelembe kell venni a jó glikémiás kontroll biztosítása, illetve a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében.

A HbA1c célszint elérése és fenntartása nagy kihívást jelenthet úgy, hogy közben a hipoglikémia kockázatát is minimalizálja. Ha azonban megismeri szervezete szükségleteit, az ételek hatását, illetve megtanulja vércukorszintjét a javasolt tartományon belül tartani, akkor a cukorbetegség hatékonyan kezelhető.

HbA1c: egy fontos mutatószám, mely a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát jelzi, a glikémiás kontroll szintjének ellenőrzéséhez az elmúlt 2-3 hónap során a vörösvértestekhez kapcsolódó glükóz mennyiségét használja.

'Cukorbetegként hogyan érhetek el jobb glikémiás kontrollt úgy, hogy az étkezést is rugalmasan tudjam kezelni?

'Cukorbetegség, étkezés és inzulinpumpa

'Az ételek központi szerepet játszanak a cukorbetegség kezelésében és a vércukorszint kontrollálásában. Napi többszöri inzulinadással nagyobb nehézséget okozhat az elhalasztott vagy kihagyott étkezések, illetve a változatos étrendek kezelése. Inzulinpumpával az étkezés egyszerűbb, az ételtípusok megválasztása és időzítése rugalmasabb lehet.

Az inzulinpumpa kisméretű, körülbelül mobiltelefon nagyságú eszköz, melyet könnyedén hordhat az övén, a zsebében vagy akár a melltartójához rögzítve.

Az inzulinpumpa segítheti Önt és egészségügyi csapatát, hogy a kis mennyiségű, gyorshatású inzulin nappali és éjszakai adagolásával pontosabban utánozza azt, ahogy az egészséges hasnyálmirigy biztosítja a bázisinzulint a szervezet számára. Ez segítheti a szükséges inzulinadagok jobb beállítását, különösen étkezések után és az éjszakai órákban, ezzel javítva a glikémiás kontrollt.

Klinikai vizsgálatok* igazolták, hogy 1-es típusú cukorbetegség esetén a napi többszöri inzulinadásról inzulinpumpa kezelésre váltó, különböző korosztályba tartozó betegek közül sokan jobb életminőségről, a kezeléssel kapcsolatban pedig nagyobb elégedettségről számoltak be.

Amikor napi többszöri inzulinadással kezdtem, 2 adag hosszú hatástartamú inzulinadagot kellett fix időpontban injekciózni magamnak, ezért még a hétvégéken is korán kellett kelnem. Mivel az étkezéseknél nem tartottam számon a szénhidrátmennyiséget, ugyanannyi ételt és zöldséget kellett fogyasztanom minden nap. Elég unalmas volt. Hogy őszinte legyek, most, hogy a pumpám Bólus varázslójával tartom számon a szénhidrátokat, el sem tudom képzelni, ezelőtt hogyan boldogultam!

- FABIENNE

Felnőtt testére helyezett Minimed 640G inzulinpumpa

 

MIKÉNT SEGÍT A MINIMED® 640G INZULINPUMPA KONTROLLÁLNI A VÉRCUKORSZINTET?

A MiniMed® 640G inzulinpumpa használatával pontos inzulinadagolást állíthat be, így jobb glükózkontrollt érhet el, ezzel csökkentve a hiper- és hipoglikémiás események kockázatát. Az inzulinpumpa kezelés a következő előnyöket kínálja:

 • Egyszerűbb adagolás
  Az inzulinszükséglet kiszámítása összetett feladat lehet, melyhez számos különböző tényezőt figyelembe kell venni. A MiniMed 640G részeként a beépített Bólus Varázsló® funkció segít meghatározni a pontosabb adagolást azáltal, hogy a megfelelő dózis megállapításához számításba veszi a már a szervezetben lévő inzulint, az aktuális vércukorszintet, a szénhidrátbevitelt és a személyre szabott inzulinbeállításokat is.
 • Kevesebb injekció
  A nap folyamán végig pontos mennyiségű gyorshatású inzulint adagol az infúziós szerelék, melyet 2-3 naponta egyszerűen eltávolíthat és kicserélhet.
 • Nagyobb rugalmasság
  A MiniMed 640G inzulinpumpa azonnal beállítható sportoláshoz, betegségek alatt, vagy kis mennyiségű bólusok beadására a nassolásokhoz. Mindez injekciók beadása nélkül, egy gombnyomással könnyen elintézhető. Akár átmeneti bázisütem beállítást is választhat, mellyel arányosan csökkentheti vagy növelheti a bázisinzulin ütemét - ez a beállítás használható például sportoláshoz.
 • Kényelmesebb
  A MiniMed 640G inzulinpumpa további kényelmi funkciója a vezeték nélkül csatlakozó ujjbegyes vércukorszintmérő. A mérőeszköz automatikusan elküldi a vércukorértékeket a pumpának, ezzel még pontosabb számításokat tud végezni a Bólus varázsló. Ezen felül az adatokat digitális naplóban tárolja az inzulinadagokkal együtt.

MEGFELELŐ MEGOLDÁS NEKEM AZ INZULINPUMPA?

Számos, 1-es típusú cukorbetegséggel élő ember számára előnyös lehet az inzulinpumpa, és még nem is tudnak róla. Általánosságban elmondható, hogy akik az alábbiak bármelyikét tapasztalják, azok jobb glükózkontrollt érhetnek el inzulinpumpa használatával:

 • Félelem a hosszú távú szövődményektől
 • Hosszú távú szövődmények első jelei tapasztalhatók
 • Tűszúrástól való félelem
 • Nehézség a magas és alacsony vércukorszint kezelésében
 • Félelem a hipoglikémiától, különösen éjszaka
 • Céltartományon kívüli HbA1c-szintek
 • Hipoglikémia észlelési zavarai
 • Nagyobb rugalmasságra vágyik a mindennapi életben

Az egészséges glükóztartomány megőrzésének legjobb módja, ha vércukorszintjét legalább napi 4 alkalommal saját maga ellenőrzi, és a kezelést a szükségleteknek megfelelően módosítja. A MiniMed 640G inzulinpumpa a Bólus Varázsló használatával elvégzi a számításokat és a beállításokat, ezzel segít javítani a glükózkontrollt.

A MINIMED® 640G INZULINPUMPÁHOZ RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KIEGÉSZÍTŐK

A MiniMed 640G inzulinpumpához további integrált kiegészítő funkciók is elérhetők: Folyamatos glükózmonitorozás (CGM) és CareLink terápiamenedzsment szoftver.

A MiniMed 640G inzulinpumpa a CGM funkcióval együtt használva jelenleg az egyetlen olyan inzulinpumpa, amely rendelkezik a hipoglikémia hatását csökkentő SmartGuard® funkcióval*. Ha a vércukorszint veszélyesen alacsony értékre esik, a SmartGuard képes 30 perccel előrejelezni az alacsony vércukorszint közeledését, és automatikusan leállítja az inzulin adagolását. Amint glükózszintje helyreállt, az inzulin adagolása automatikusan újraindul. Ez nagy előnyt jelenthet a csupán önellenőrzésen alapuló kezeléssel szemben, mivel a MiniMed rendszer figyelmeztetést küld, mielőtt átlépné az előre beállított küszöbértéket, és a pumpa kijelzi az aktuális glükózalakulási trendeket is.

Rendszer a cukorbetegség kezelésére

HIVATKOZÁSOK

 • * A referenciákat tároltuk és kérésre a rendelkezésére bocsátjuk; a szükséges másolatokért forduljon a Medtronic helyi képviseletéhez.

 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB