Élet a pumpával

Cukorbetegség és alkohol

Sok embert a cukorbetegség nem akadályoz az egészséges és aktív életvitelben. Akár a barátaival tart egy kis falatozásra, vagy egy pohár italra, a cukorbetegség kezelése szempontjából nagyon fontos, hogy felkészüljön és előrelátóan cselekedjen.

Ha szóba kerül az alkohol, fontos, hogy ismerje, milyen hatást gyakorolhat az ital a vércukorszintre, így pontosabban megérti majd szervezete inzulin- és szénhidrátigényét alkoholfogyasztáskor.

KIEMELT HÍREK

 • Ismerje meg, milyen hatást gyakorol a vércukorszintre az alkohol
 • Olvassa el Aude tapasztalatait a pumpáról
 • Fedezze fel, miként segíthet az inzulinpumpa a cukorbetegség kezelésében

Aude inzulinpumpát használ

Egyes alkoholos italok meglehetősen sok cukrot tartalmazhatnak, ami megnehezítheti a megfelelő vércukorszint kontrollját. Amíg a napi többszöri inzulinadást használtam, vagy egy újabb adagot adtam be magamnak, vagy inkább nem ittam a barátaimmal. Az alkohol mellékhatásai a hipoglikémia tüneteit is elfedhetik. Inzulinpumpám lehetővé tette, hogy megigyak néhány pohár italt a barátaimmal úgy, hogy nem veszítem el a kontrollt.

- AUDE

A vércukorszint kontroll alatt tartása

Evés után az étel cukorra bomlik le, ez biztosítja a szervezet számára az összes napi tevékenységhez szükséges energiát. Szervezetünknek azonban inzulinra is szüksége van ahhoz, hogy a véráramból a sejtekbe jusson a cukor, ezt az inzulint rendes esetben a hasnyálmirigy állítja elő.

Ha a hasnyálmirigy nem termel inzulint, a glükóz a véráramban marad, így a sejtek nem jutnak energiához. A magas vércukorszint a cukorbetegség leginkább akut klinikai jeleit és tüneteit okozza. Fontos, hogy a cukorbetegség kezeléséhez a vércukorszint beállításának több tényezőjét - többek között a glükózmonitorozást, a szénhidrátbevitelt, a testmozgást és az egyéni inzulinigényt - is figyelembe kell venni a jó glikémiás kontroll biztosítása, illetve a szövődmények kockázatának csökkentése érdekében.

Az alkohol megváltoztathatja a vércukorszintet, vagy potenciálisan növelheti a hipoglikémia kockázatát. Fontos, hogy ismerje az egyes italok szénhidráttartalmát, mivel ez az alkohol típusától és keverésétől függően eltérő lehet. Fontos a glükózszint ellenőrzése alkoholos italok fogyasztása előtt, közben és után.

A hipoglikémia (“hipo”) alacsony, általában 3,5 mmol/l alatti vércukorszintre utal, a pontos érték azonban egyénenként eltérő lehet. Enyhe hipoglikémia esetében már észlelhetők tünetek, és a rosszabbodás megelőzhető szénhidrátot tartalmazó étel vagy ital fogyasztásával. Súlyos hipoglikémia esetén mások segítségére és kórházi kezelésre is szükség lehet.

A HbA1c célszint elérése és fenntartása nagy kihívást jelenthet úgy, hogy közben a hipoglikémia kockázatát is minimalizálja. Ha azonban megismeri a szervezet szükségleteit, illetve megtanulja a javasolt szinten tartani a vércukorszintjét, akkor a cukorbetegség hatékonyan kezelhető.

HbA1c: egy fontos mutatószám, mely a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát jelzi, a glikémiás kontroll szintjének ellenőrzéséhez az elmúlt 2-3 hónap során a vörösvértestekhez kapcsolódó glükóz mennyiségét használja.

1-es típusú cukorbetegséggel élve hogyan érhetek el jobb glikémiás kontrollt, amikor alkoholt fogyasztok?

Cukorbetegség, alkohol és inzulinpumpa

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő emberek közül sokan a jobb glükózkontroll megvalósítása érdekében inzulinpumpát választanak a nehézségek leküzdésére.

Az inzulinpumpa kisméretű, körülbelül mobiltelefon nagyságú eszköz, melyet könnyedén hordhat az övén, a zsebében vagy akár a melltartójához rögzítve.

Az inzulinpumpa segítheti Önt és egészségügyi csapatát, hogy a kis mennyiségű, gyorshatású inzulin nappali és éjszakai adagolásával pontosabban utánozza azt, ahogy az egészséges hasnyálmirigy biztosítja a bázisinzulint a szervezet számára. Ez segítheti a szükséges inzulinadagok jobb beállítását, különösen étkezések után és az éjszakai órákban, ezzel javítva a glikémiás kontrollt.

A gyakori injekciózások helyett a pumpakezelésnél mindössze annyit kell tennie, hogy 2-3 naponta kicseréli az inzulintartályt és az infúziós szereléket. Klinikai vizsgálatok*igazolták, hogy 1-es típusú cukorbetegség esetén a napi többszöri inzulinadásról inzulinpumpa kezelésre váltó, különböző korosztályba tartozó betegek közül sokan jobb életminőségről, a kezeléssel kapcsolatban pedig nagyobb elégedettségről számoltak be.

Pumpa nélkül inkább nem ittam, hogy éjszakára ne kelljen újabb injekciót beadnom. Most azonban, a pumpával valójában semmi sem korlátoz.

- AUDE

Testre helyezett inzulinpumpa

MIKÉNT SEGÍT A MINIMED® 640G INZULINPUMPA KONTROLLÁLNI A VÉRCUKORSZINTET?

A MiniMed® 640G inzulinpumpa használatával pontos inzulinadagolást állíthat be, így jobb glükózkontrollt érhet el, ezzel csökkentve a hiper- és hipoglikémiás események kockázatát. Az inzulinpumpa kezelés a következő előnyöket kínálja:

 • Egyszerűbb adagolás
  Az inzulinszükséglet kiszámítása összetett feladat lehet, melyhez számos különböző tényezőt figyelembe kell venni. A MiniMed 640G részeként a beépített Bólus Varázsló®funkció segít meghatározni a pontosabb adagolást azáltal, hogy a megfelelő dózis megállapításához számításba veszi a már a szervezetben lévő inzulint, az aktuális vércukorszintet, a szénhidrátbevitelt és a személyre szabott inzulinbeállításokat is.
 • Kevesebb injekció
  A nap folyamán végig pontos mennyiségű gyorshatású inzulint adagol az infúziós szerelék, melyet 2-3 naponta egyszerűen eltávolíthat és kicserélhet.
 • Nagyobb rugalmasság
  A MiniMed 640G inzulinpumpa azonnal beállítható sportoláshoz, betegségek alatt, vagy kis mennyiségű bólusok beadására a nassolásokhoz. Mindez injekciók beadása nélkül, egy gombnyomással könnyen elintézhető. Akár átmeneti bázisütem beállítást is választhat, mellyel arányosan csökkentheti vagy növelheti a bázisinzulin ütemét - ez a beállítás használható például sportoláshoz.
 • Kényelmesebb
  A MiniMed 640G inzulinpumpa további kényelmi funkciója a vezeték nélkül csatlakozó ujjbegyes vércukorszintmérő. A mérőeszköz automatikusan elküldi a vércukorértékeket a pumpának, ezzel még pontosabb számításokat tud végezni a Bólus varázsló. Ezen felül az adatokat digitális naplóban tárolja az inzulinadagokkal együtt.

MEGFELELŐ MEGOLDÁS NEKEM AZ INZULINPUMPA?

Számos, 1-es típusú cukorbetegséggel élő ember számára előnyös lehet az inzulinpumpa, és még nem is tudnak róla. Általánosságban elmondható, hogy akik az alábbiak bármelyikét tapasztalják, azok jobb glükózkontrollt érhetnek el inzulinpumpa használatával:

 • Félelem a hosszú távú szövődményektől
 • Hosszú távú szövődmények első jelei tapasztalhatók
 • Tűszúrástól való félelem
 • Nehézség a magas és alacsony vércukorszint kezelésében
 • Félelem a hipoglikémiától, különösen éjszaka
 • Céltartományon kívüli HbA1c-szintek
 • Hipoglikémia észlelési zavarai
 • Nagyobb rugalmasságra vágyik a mindennapi életben

Az egészséges glükóztartomány megőrzésének legjobb módja, ha vércukorszintjét legalább napi 4 alkalommal saját maga ellenőrzi, és a kezelést a szükségleteknek megfelelően módosítja. A MiniMed 640G inzulinpumpa a Bólus Varázsló használatával elvégzi a számításokat és a beállításokat, ezzel segít javítani a glükózkontrollt.

A MINIMED® 640G INZULINPUMPÁHOZ RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KIEGÉSZÍTŐK

A MiniMed 640G inzulinpumpához további integrált kiegészítő funkciók is elérhetők: Folyamatos glükózmonitorozás (CGM) és CareLink terápiamenedzsment szoftver.

A MiniMed 640G inzulinpumpa a CGM funkcióval együtt használva jelenleg az egyetlen olyan inzulinpumpa, amely rendelkezik a hipoglikémia hatását csökkentő SmartGuard® funkcióval*.Ha a vércukorszint veszélyesen alacsony értékre esik, a SmartGuard képes 30 perccel előrejelezni az alacsony vércukorszint közeledését, és automatikusan leállítja az inzulin adagolását. Amint glükózszintje helyreállt, az inzulin adagolása automatikusan újraindul. Ez nagy előnyt jelenthet a csupán önellenőrzésen alapuló kezeléssel szemben, mivel a MiniMed rendszer figyelmeztetést küld, mielőtt átlépné az előre beállított küszöbértéket, és a pumpa kijelzi az aktuális glükózalakulási trendeket is.

Rendszer a cukorbetegség kezelésére

HIVATKOZÁSOK

 • * A referenciákat tároltuk és kérésre a rendelkezésére bocsátjuk; a szükséges másolatokért forduljon a Medtronic helyi képviseletéhez.

 

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB