Gyermekem cukorbeteg

A gyermekek kezelésével járó kihívások

KIEMELT HÍREK

 • Mit kell figyelembe venni, ha gyermeke cukorbeteg

Amikor egy gyermeknél 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak, az egész család élete megváltozik. Sok szülő aggódik amiatt, hogy miként befolyásolja a cukorbetegség gyermeke életét. Miként befolyásolja a betegség a jövőjüket? Hogyan lesznek képesek a továbbiakban teljes életet élni.

Biztonság: ez okozza a legnagyobb aggodalmat

Ön szeretne biztos lenni afelől, hogy:

 • azok, akik gyermeke mellett vannak, pontosan tudják, mi a teendő vészhelyzet esetén, és rendelkeznek a naprakész elérhetőségi adatokkal (orvos, szülők, gondviselők).
 • van egy felelősségteljes ember, aki segíthet gyermekének ellenőrizni a vércukorszintjét, vagy szükség esetén segíthet a bólus (extra inzulin) beadásában.

A cukorbetegség kezelésének célja

Egyszerűen megfogalmazva a cél a vércukorszint megfelelő kontroll alatt tartása, mivel ez segít megőrizni az egészséget, illetve minimálisra csökkenteni a jövőbeli szövődmények kockázatát. Az egyik mód, amivel meggyőződhet arról, hogy gyermeke vércukorszintje megfelelő kontroll alatt áll, ha gondoskodik arról, hogy a HbA1c-szintje a kezelőorvosa által előírt céltartományban maradjon.

A vércukorszint kezelésének lehetséges módjai

Ahhoz, hogy a vércukorszintet a kívánt céltartományban tartsa, illetve csökkentse a szövődmények kockázatát, pontos mennyiségben kell adagolni az inzulint a szervezet számára. A különböző terápiák az alábbiakat tartalmazhatják:

 • Hagyományos kezelés
  Hosszú és rövid hatástartamú inzulin keverékének adagolása napi 2-3 alkalommal.
 • Napi többszöri inzulinadás (MDI)
  Naponta 3-szor vagy több alkalommal adagolt gyors hatású inzulin, és 1-2 alkalommal adagolt hosszú hatástartamú inzulin.
 • Inzulinpumpa (folyamatos szubkután [bőr alá adott] inzulininfúzió)
  A 24 órás folyamatos inzulinadagolás mellett nincs szükség a gyors hatású inzulin gyakori beadására. A programozott inzulinütem az egészséges hasnyálmirigy bázisinzulin-termelését utánozza, és jobban hozzáigazítható a szervezet igényeihez. A gyors hatású inzulin nagyon rövid idő alatt kifejti hatását, így segít minimálisra csökkenteni a vércukorszint ingadozását szénhidrátbevitel esetén, illetve - ha szükséges - csökkenteni a magas vércukorszintet.

Mindig is szerettünk együtt sportolni és kirándulni. A pumpának köszönhetően mindannyian a szabadság egy új szintjére jutottunk és nagyobb nyugalomra leltünk!

- PAOLO

A HBA1C-SZINT CSÖKKENTÉSÉVEL CSÖKKENTSE A SZÖVŐDMÉNYEKET

HbA1c: egy fontos mutatószám mely a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát jelzi, a glikémiás kontroll szintjének ellenőrzéséhez az elmúlt 2-3 hónap során a vörösvértestekhez kapcsolódó glükóz mennyiségét használja.

A DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) vizsgálat megerősítette, hogy a HbA1c-szintet mindössze 1%-kal csökkentve a mikrovaszkuláris szövődmények kockázata akár 40%-kal is csökkenthető. * A HbA1c szintjét 3 havonta ellenőrizni kell a cél, hogy a szintet 7% alatt vagy a kezelőorvosa által megadott értéken tartsa..*

A normál glükózérték 4,0 és 7,8 mmol/l közé esik, és Önnek is javasoljuk, hogy egy személyi vércukorszintmérő használatával történő önellenőrzéssel próbálja meg elérni ezeket a célértékeket.*

Hipoglikémia

A szülők aggódhatnak amiatt, hogy gyermeküknél az éjszakai alvás során hipoglikémiás esemény (alacsony vércukorszint) jelentkezhet. Sokan az éjszaka folyamán többször is ellenőrzik, hogy gyermekük vércukorszintje az előírt céltartományba esik-e.

Kisgyermekek és csecsemők

A kisgyermekeknek kis adag inzulinra van szükségük. Sok gyermek a nap folyamán gyakran és keveset eszik, ezért gyakrabban lehet szükségük inzulinadagolásra.

Mit tehetnek a szülők annak érdekében, hogy segítsenek gyermeküknek a cukorbetegség jobb kezelésében, és a vércukorszint megfelelő beállításában, de hagyják, hogy önfeledten megéljék a gyerekkort.

HIVATKOZÁSOK

 • * A referenciákat tároltuk és kérésre a rendelkezésére bocsátjuk; a szükséges másolatokért forduljon a Medtronic helyi képviseletéhez.

A weboldal tartalma és az ott megjelenő összes információ kizárólag tájékoztatási célt szolgál, semmilyen módon nem helyettesítheti az orvosi szakvéleményt, diagnózist vagy kezelést. A közzétett betegtörténetek kizárólag az adott beteg tapasztalatait jelentik. A kezelés által kiváltott reakciók betegenként változhatnak. Mindig konzultáljon kezelőorvosával a diagnózist és a kezelést illetően, illetve győződjön meg arról, hogy megértette és gondosan követi a közölt információkat. Az inzulinpumpa, infúziós szerelék, inzulin tartály és glükóz szenzor orvostechnikai eszköz státuszú gyógyászati segédeszköz.

A Medtronic semmilyen felelősséget nem vállal a weboldalon található információk közvetlen vagy közvetett használatából eredő, vagy vélelmezett kárért és egészségkárosodásért. A javallatok, ellenjavallatok, óvintézkedések, figyelmeztetések, lehetséges mellékhatások és kockázatok felsorolását a termék használati útmutatójában találja.

FONTOS! Ügyfélszolgálati közlemény_vények beváltásaTÖBB